image
 |  2 22 Січня 2021 | 17:11

Довгобуд: Волинь змінила вже 6 голів ОДА, але досі не побудувала школу на Любомльщині

Проблема зі школою у смт Головне на Любомльщині стала основною новиною, з якої на Волині виконавча влада розпочала рік. Новиною про те, що у 2021-му до навчального закладу нікому діла не буде. Його викинули з переліку об’єктів, які зводитимуться коштом державного фонду регіонального розвитку, – й оком не моргнули. Це означає, що добудовувати школу цього року не будуть. Викинули, бо у тій же ОДА взялися коригувати проект будівництва, довго запрягали і, зрештою, – ні відкоригованого проекту, ні нового тендеру. Потім зібралися на нараду і розвели руками.

Як так сталося? І що думають робити у Головному? Розбираємося в деталях, - пише Перший.

Що таке ДФРР? Державний фонд регіонального розвитку наповнюється коштами державного бюджету. Передбачається в обсязі не менше 1 відсотка прогнозованого обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на відповідний бюджетний період. Кошти ДФРР спрямовуються на виконання інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку (у тому числі проектів співробітництва та добровільного об’єднання територіальних громад). За ці гроші будують школи, стадіони, садочки, лікарні та втілюють інші будівельні проекти в регіонах у співфінансуванні з місцевими громадами.

...Батьки школярів із Головненської ОТГ рихтують торби їхати до Адміністрації Президента. Вони переконалися, що жодні обіцянки, навіть найвищих посадових осіб області, не вартують стільки, скільки плачі у столиці, слізні сюжети та резонанс з усіма атрибутами: бунтами, плакатами, протестами, тощо.

Селище Головне – не віддалене село на краю Полісся. Селище Це – колишній райцентр. Ще «при глибоких совєтах» школу там розташували у корпусах райвиконкому, КДБ та прокуратури. Сьогодні це далеко не ті умови, на які заслуговують учні 21 століття.

Коли в Україні заговорили про реформування освіти й створення опорних шкіл, стало очевидним: у Головному мала б бути опорна школа, але існуюче приміщення аж ніяк не годиться для того, щоб такою стати.

Проблема зі старим і тісним приміщенням назріла настільки, що прийняли рішення будувати нове.

У Головному зітхнули: нарешті. Школа тут довгождана, і вже не один першокласник, який ішов до старої, а мріяв на випускний переступати поріг нової установи, виріс із тими мріями і їх переріс.

Юрій Погуляйко: «Так по кожній області»

15 січня у стінах облдержадміністрації відбулося фінальне засідання комісії з відбору об’єктів, які будуть претендувати на будівництво чи добудову коштом ДФРР у 2021 році. Як виявилося, з 9,3 млрд грн, які планували закласти у бюджет на ДФРР, передбачили тільки 4,5 млрд.

На засіданні ситуацію коротко означив заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа. Подаємо дослівно.

«На жаль, як ми з вами і прогнозували, склалася ситуація, коли нам на сьогоднішній день довели суму коштів ДФРР для нашої області, це 154 мільйона 24 тисячі 971 гривню (а планувалося – 300 млн грн, – ред.).

На завершення 2020 року ми мали 4 перехідні об’єкти. Це школи у Башликах, Піщі, Стобихівці та Головне. Загальна сума цих 4-х перехідних об’єктів на 1 січня складала 324 мільйони. Розумієте чудово, що, маючи 154 мільйона, закрити 4 перехідні об’єкти в нас не було ніякої можливості. З понеділка в кожної області окремо йдуть консультації з Мінрегіоном. З нас зняли один із перехідних об’єктів. Це школа в Головне.

Проект реалізується вже 4-й рік. Втім, ще навіть не проведена тендерна процедура. А за вимогами ДФРР, згідно з постановою Кабміну, проект має бути реалізований максимум за 4 роки. Враховуючи, що сума на Головне – більше 117 мільйонів гривень, побудувати школу за рік – нереально. Тому Мінрегіон зняв з фінансування нам цей перехідний об’єкт.

Позиція така: вони можуть подаватися у наступному році по-новому на фінансування з ДФРР – на 4 роки як нове будівництво.

Школа в Піщі та школа у Башликах – так само 4-й рік реалізації цьогоріч. Ми мусимо їх завершити повністю, тому що не завершимо, наступного року мусимо їх дофінансовувати власним коштом. Стобихівка -3-й рік реалізації, там буде ще 4-й. Ми розбиваємо її на два роки».

На що присутній на зібранні голова ОДА зауважив, що «це не остаточне рішення».

«Це 50 відсотків від того, що ми запланували. Так по кожній області. Вчора ми ще після селектора довго сиділи і вирішували питання, що треба, а що не треба... Остаточне рішення буде прийняте в лютому. Десь 8 чи 10 лютого. Гроші можуть додати, якщо ми переконаємо у доцільності цього. 28 січня у стінах Кабміну за участі президента презентуватимуть ДФРР, а з березня планують почати реалізацію проектів», – каже Юрій Погуляйко.

Презентуватиме волинські проекти, які фінансуватимуться коштом ДФРР, перед президентом сам Юрій Михайлович, про що й зауважив. Чи лобіюватиме він добудову школу в Головному? І як пояснить те, що із виділених 29 млн грн у 2020-му освоїли всього 10 і затягнули добудову школи, яка вкрай необхідна на Волині, бо вирішує проблеми чималої громади (і це не тільки селище Головне).

Історія питання

Історія проста: школа в селищі Головне – стара як світ. Ну, не з 39-го, як ще трапляється у волинських селах… Але близько.

Нинішні корпуси звели одразу після Другої світової (коли селище Головне було райцентром, бо існував Головненський район). Тоді, в 50-х, нинішні шкільні приміщення були адмінприміщеннями для різних установ. Райвиконкому. Відділку КДБ. Прокуратури… Згодом у ці стіни посадили дітей: розташували тут школу. Був час, коли вчилося більш ніж 900 дітей. Чимало школярів доїжджало з навколишніх сіл, жили у гуртожитку при навчальному закладі.

У 2012-му проблема з потребою в новій школі назріла настільки, що виконавча влада області ухвалила рішення починати будівництво. Головою ОДА тоді був Борис Клімчук. Замовником будівництва з 2012-го дотепер завше виступав департаменту інфраструктури Волинської ОДА (колись – управління капітального будівництва). Саме у їхній компетенції – всі процедури з документами, подання на експертизи, тендери, заключення договорів і так далі.

У жовтні 2012-го у Головному заклали капсулу під будівництво нової школи на 600 дітей. Тоді кошторисна вартість школи сягала 41 млн грн. На перший рік передбачили 700 тисяч. Генпідрядником була волинська компанія «Житлобуд-2».

«Це буде вже п’ята новозбудована школа на Волині. Все у нас відбувається плановано. Спільна справа – створювати належні умови, комфортний навчальний процес для майбутнього наших дітей та їхнього розвитку», – говорив тоді покійний Борис Клімчук.

Нагадаємо, у жовтні 2012-го в Україні були парламентські вибори.

«У перший рік на школу виділили 1 мільйон гривень. На 700 чи 800 тисяч виконали робіт. Після того, як в 2011-му вклали до мільйона гривень – все. Про школу забули», – каже голова Головненськоїї громади Микола Демедюк.

10 мільйонів для «Інсітібуд»

Повернулися до вже довгобуду у 2018-му. Після низки звернень представників громади у різні інстанції.

«Ні відділ освіти Любомльської РДА, ні Головненська селищна рада документації не мали і жодних процедур не проводили. Але ми постійно відстежуємо ці речі, бо це наша школа, наша громада і нам за це душа болить», – каже Микола Демедюк.

У 2018-му школу в Головному знову пообіцяли добудувати і включили її в перелік об’єктів ДФРР.

«Проект мав реалізовуватися 4 роки. У 2018-му на неї виділили 9 мільйонів, у 2019-му – 16, у 2020-му – 29 млн. Але проте був київський підрядник, який, можливо, десь і погано працював, бо бази своєї не мав, чи як... Сталося так, що у 2020-му в травні було розірвано договір підряду між департаментом інфраструктури і фірмою «Інсітібуд» з Києва, яка й була генеральним підрядником», – каже Микола Демедюк.

Що за фірма?

У 2018-му саме вона виграла тендер на будівництво школи в Головному, на невелику суму поступившись у пропозиції волинському «Житлобуду-2». Тоді за право будувати школу змагалося три компанії, крім двох названих, ще й любомльське ТОВ «Будівельник».

Підприємство «Інсітібуд» зареєстроване у столиці. Займається будівництвом житлових та нежитлових приміщень, власники: Володимир Огай та Інна Огай. Договір із цією компанією управління капбудівництва Волинської ОДА підписало у серпні 2018-го, очолював адміністрацію тоді Олександр Савченко.

Докоригувалися

2020-й мав бути «ударним» на буд майданчику школи в Головне.

Натомість – затишшя. Виявилося, що проектна документація потребує коригування. Як розповідають у Головному, проект мусив передбачити ліфт у приміщенні, також треба було перерахувати кошторисну заробітну плату, яка на той час змінилася.

У березні 2020-го департамент інфраструктури Волинської ОДА підписує договір із проектною організацією «Альтернатива-В» на коригування документації. Це вартує 425 тис. грн. У травні 2020-го ОДА розриває договір із ТОВ «Інсітібуд» «у зв’язку з коригування проектно-кошторисної документації по об’єкту, що призведе до зміни об’ємів робіт та їх вартості».

Таким чином у 2020-му ТОВ «Інсітібуд» освоїло лише 10 із 29 мільйонів. Якщо точно – 10 094 372, 24 грн.

Відтак «Альтернатива-В» у березні приступила до коригування… Коригувала аж до грудня. І невідомо, чи завершила.

Що за фірма?

ТОВ «Альтернатива В» теж має київську «прописку». Власником є підприємець Камільджан Назаров. Цікаво, що основний вид діяльності цієї структури – виробництво радіаторів і котлів. 

«З незрозумілих нам причин у 2020-му вони забрали всі авторські права і документацію в тієї проектної організації, яка займалася цим раніше ( це ПП «ТМС»), передали київському підприємству і підписали з ними договір аж на 425 тисяч. Така сума теж незрозуміла, бо треба було перерахувати кошторисну зарплату і додати ліфт. Проте з березня до грудня 2020 року цю документацію ніяк не можна було «видушити», кажу прямо. У листопаді я зустрічався з керівництвом департаменту інфраструктури Волинської ОДА, казали, що документація прибула. Вони подали її на експертизу, на що оприлюднили договір на 49 тисяч 900 грн. Були зауваження, проте до цих пір невідомо, проектант виправив ці помилки чи ні. Через це і не відбулися тендерні процедури. Ніхто на торги не виставляв, бо невідома була точна кошторисна вартість будівництва», – пояснює голова Головненської громади.

За словами Миколи Демедюка, у 2020-му на будівництво цієї школи витратили і місцеві кошти. Зокрема, 450 тис грн. з районного бюджету, 85 – з бюджету громади.

Алло! Департамент?

 «Школа була перехідним об’єктом до 15 січня, поки я з мережі фейсбук не дізнався про комісію. Ніби за клопотанням Мінрегіону її виключили з переліку через непроведені тендерні процедури, а їх мав провести департамент інфраструктури Волинської ОДА. Чого з березня по грудень документація не була відкоригована і не отримано позитивний експертний звіт – це теж питання до департаменту», – каже Демедюк.

«Питання до департаменту» виникають абсолютно справедливо. Якщо школа так стрімко вилетіла з планів на будівництво за державні гроші, хтось би мав перейматися завчасно, аби цього не сталося. Правила та вимоги відбору проектів до ДФРР відомі.

Втім, керівник департаменту Віктор Довгополюк замість того, аби пояснити волинянам, що ж трапилося і розповісти, як він як посадовець, як фахівець бачить вирішення проблеми, відправляє за коментарем до працівниці свого відділу Ілони Лавренчук, запевнивши, що «вона вам все скаже».

Ілона Валеріївна дивується, коли чує запитання: чому затягнулося коригування документації?

«Щодо коригування абсолютно питання не до мене, бо я тим не займаюся, в нас є відповідні відділи, які подають документацію. Не готова сказати. Оскільки документів скоригованих ще не бачила, а я ще не працюю над тендером, то можна зробити висновок, що це вона на стадії підготовки. Можливо, десь на підході», – каже фахівчиня.

Вдруге телефонуємо Вікторові Довгополюку, той підходить до телефону (бо на робочий і в приймальню), але – небагатослівний.

«Причина в роботі проектної організації. Дуже довго виконували роботи», – все, що вважав за потрібне сказати чиновник у цьому випадку.

Зрештою, заступник голови ОДА Ігор Чуліпа обіцяє «Першому» пояснити і ситуацію, і позицію Волинської ОДА, але – в понеділок (25 лютого), бо «проблема потребує більш ретельного вивчення».

Що збираються робити?

Новина про школу схвилювала громаду у Головному. Навіть не так – обурила. Відтак у селищі вже планують, як діяти, аби довести виконавчій владі необхідність якнайшвидшої добудови.

Інакше цій школі друге за час її існування треба буде перетворитися у довгобуд. Місцеві кажуть: таке ставлення чиновників та представників влади до об’єктів, на які вже пішло чимало коштів із різних бюджетів, – елементарне розкрадання грошей, недбале господарювання, яке призводить тільки до мільйонних розтрат.

Голова громади Микола Давидюк уточнює: матиме з цього приводу розмову з керівництвом Волинської ОДА і сподівається на зрушення. У Головному кажуть, що готують листи до міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, клопотання до нардепів. Розповідають, що це найперше, а далі батьки школярів вже заявляють, що будуть діяти, «як у Стобихівці». Нагадаю, селяни зі Стобихівки пікетували Адміністрацію президента.

Тому нової школи люди планують таки добиватися. Кажуть, діти втомилися вчитися у застінках КДБ 50-х років…

«Я вважаю, що цю школу не можна виключати з переліку ДФРР на 2021-й, бо є великий ризик, що на цьому будмайданчику справи знову затихнуть на роки. Цього ніяк не можна допустити, адже поява нового навчального закладу вирішить чимало проблем не тільки селища Головне, а й всієї округи. Це надважливий об’єкт для цих територій. Тому як депутат, як представник цього округу у Волиньраді відстоюватиму це будівництво. Не можна діяти тут за принципом: крок вперед, два назад. Якщо є шанс повернути її в перелік, треба думати – як, треба шукати співфінансування на місцевому рівні, але громаді у найближчій перспективі дати школу. Не забуваємо, що у це будівництво вже вкладено чимало коштів», – каже депутат облради Володимир Бондар.

Поява навчального закладу, наголошують в Головному, вирішила б одразу три місцеві проблеми: нової школи, яка зможе стати опорною і прийняти за потреби дітей із малокомплектних освітніх установ, нового спортзалу (бо його на півсотні дітей – нема) і можливості розташувати в одному зі звільнених корпусів додаткову групу дитсадка, бо з цим у селищі теж негаразди.

Поки ці всі дії громади нагадують спроби битися головою об стіну. Цікавіше інше: що планують у Волинській ОДА? Адже пригадуємо, що під час комісії (а відео засідання – доступне) голова ОДА Юрій Погуляйко запевняв: якщо Київ вдасться переконати, що Волині вкрай необхідно добудувати школу в Головному, а не деінде, і дати мільйони, яких не вистачає, то їх дадуть. Кінцеве рішення щодо переліку об’єктів на рівні Києва буде прийматися у першій декаді лютого. Часу «переконати» – трохи є.

Аргумент «у половині областей так само» – геть не аргумент.

...Тим часом в ОДА «крига тронулася»

21 січня у стінах Волинської облдержадміністрації провели нараду за участі голови Юрія Погуляйка, заступників, фахівців профільного управління, забудовників та представників громад щодо стратегії роботи з ДФРР. Одна з тем для обговорення – доля школи в смт Головне.

Позаяк ситуація у громаді напружена, взялися шукати кошти.

«До сьогоднішнього ранку нам не вдалося знайти порозуміння з Мінрегіоном з приводу школи в Головне. Школа в Головне фактично не будувалася. Її залишкова вартість – 117 мільйонів. Таких коштів, щоб їх виділити і освоїти у 2021 році, ми не можемо собі дозволити, а Мінрегіон не дає нам згоди на продовження фінансування цієї школи в 2022 році. Зранку крига тронулася, враховуючи певні обставини, але є один нюанс: якщо ми зараз беремо на себе фінансування на 2021 рік, то можливо, виникне така ситуація, що добудовувати цю школу доведеться коштом місцевих бюджетів», – зауважив під час наради заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.

Юрій Погуляйко зазначив: він «наполягав, щоб будувала об’єкт місцева фірма» (нагадаємо, «Інсітібуд» виграла тендер у «Житлобуду-2»).

«Тому все так тяп-ляп і зроблено. А поки коригували, то вже будувати немає часу», – резюмував голова ОДА.

 * * *

Не прозвучало на цій нараді тільки, хто ж винен, що ситуація із будівництвом зайшла в глухий кут і школа в Головне «має фактично нульову готовність». Адже, крім несумлінного забудовника чи проектанта, у цій історії завжди був ще й замовник – департамент інфраструктури.

Зі слів голови громади Миколи Демедюка, який теж був присутній на нараді, 15 мільйонів на школу таки «обіцяють». Йдеться про кошти з інших об’єктів будівництва. Чи будуть вони переконливими для Мінрегіонбуду, щоб лишити школу в планах ДФРР на 2021 рік, остаточно ще не відомо.

«Надія є», – каже Юрій Погуляйко.

У Головному просять не заморожувати будівництво, бо вже мають досвід того, що після такої «заморозки» школа 6 років стояла довгобудом, а поміж фундаментами пасли корів.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити