image
 |  4 19 Вересня 2018 | 16:41

Дружина волинського депутата від БПП виграла більш як 20 тендерів на постачання тепла

Протягом 2017-2018 років фірма дружини депутата Волиньради, керівника Держлісагентства України Володимира Бондара Світлани УТГК «Еско-Волинь» виграла більше 20 тендерів на постачання теплової енергії в освітні та медичні заклади. Лише один з них – на відкритих торгах.
Про це повідомляє "Громадське.Волинь".
ТзОВ «Українська теплогенеруюча компанія «Еско-Волинь» створена в 2013 році. Засновники компанії – дружина Володимира Бондара Світлана Бондар і його помічниця Ольга Мисковець (дані неофіційного реєстру помічників депутатів місцевих рад «Посіпаки-2»). Уповноважена особа підприємства – чоловік Ольги Мисковець Андрій Мисковець.

Основний вид діяльності підприємства – система подачі пари і кондиціонованого повітря. Статутний капітал сформували зі 100 гривень: 90 грн – від Світлани Бондар, і 10 – від Ольги Мисковець.
ТЕПЛО ЗА ПРОГРАМОЮ: В ЯКІ ЗАКЛАДИ ФІРМА СВІТЛАНИ БОНДАР ДАВАЛА ТЕПЛО
З 2011 року у Волинській області діє регіональна програма підвищення енергоефективності на 2011-2020 роки.
Одним із напрямків програми є проведення модернізації та заміна котлів з переведенням їх на альтернативні види палива. Незважаючи на те, що програма реалізовується вже кілька років поспіль, за інформацією Волинської ОДА, загальна потужність котельного обладнання, що працює на альтернативних видах палива, становить 22 % від загальної потужності всього котельного обладнання.
Постачання теплової енергії в державні заклади, як і будь-які інші послуги, згідно українського законодавства, повинно відбуватися через відкриті торги.
Однак, як виявилося, незважаючи на дію закону «Про публічні закупівлі», теплову енергію в освітні та медичні заклади ТзОВ «УТГК «Еско-Волинь» постачала через переговорну процедуру.
Серед закладів, які купували теплову енергію – Волинська обласна клінічна лікарня, Берестечківська районна лікарня, Берестечківське училище №27, Маневицький технічний ліцей, Нововолинське училище, відділ освіти Горохівської РДА, що у свою чергу постачав тепло у школи та інші навчальні заклади району.
Окрім того, що пані Світлана – засновниця компанії, вона працює лікаркою-акушеркою у відділенні Волинської обласної клінічної лікарні в селі Боголюби. І туди ж її фірма постачала теплову енергію тричі за переговорною процедурою.
Чому лікарня вирішила брати альтернативне паливо у фірми «Еско-Волинь», ми запитали і в тендерному комітеті лікарні, і в головного лікаря Івана Сидора.
Він переконує, що порушення закону немає. І навіть більше: мовляв, не знав, що фірма «Еско-Волинь» належить пані Світлані.
А історія розпочалася з того, що кілька років тому фірма побудувала котельню в Боголюбах на альтернативних видах палива. За словами головного лікаря, дозвіл на таке будівництво надала Волинська обласна рада.
Раніше там була лише газова котельня, яку обслуговувало ДКП «Луцьктепло».
Саме у зв`язку з тим в тендерному комітеті пояснюють, що провели переговорну процедуру, а не відкриті торги, бо на території лікарні вже була котельня.
Волинська обласна рада дала дозвіл на будівництво котельні. Раніше там обслуговувало котельні ДКП «Луцьктепло». Коли фірма «Еско-Волинь» побудувала котельню, вона мала право надавати послуги через переговорну процедуру і стала монополістом. Йдеться лише про лікарню в Боголюбах. В нас в Луцьку є власна котельня, що нас обслуговує і надає послуги, – каже секретар тендерного комітету Надія Якушик.

Про те, що це приватна котельня, яка надає їм послуги, говорить і головний лікар Волинської обласної лікарні Іван Сидор:

Рішенням облради дали дозвіл на будівництво другої котельні, що дає економію. Фірма ТОВ «Еско-Волинь» сама побудувала ту котельню. Це приватна котельня .І я не можу її подати на тендер. І навіть  якщо проведемо його і виграє друга фірма, то ми без тепла залишимось. Від «Луцьктепла» ми відійшли, ТОВ «Еско-Волинь» теж давати не буде. А третьої нема, – каже Сидор.

На сайті Волинської облради такого рішення ми не знайшли. В прес-службі облради повідомили, що було рішення комісії щодо даного питання, однак ніхто не виносив питання на сесію. А рішення комісії має лише рекомендаційний характер.
Цікаво, що за даними системи Prozorro, в укладеному договорі між лікарнею та фірмою ТОВ «Еско-Волинь» було внесено зміни, що передбачали покращення якості предмета закупівлі, що не призведе до збільшення суми.
Щоправда, не всім так пощастило, як Волинській обласній клінічній лікарні.
Наприклад, Нововолинський центр професійно-технічної освіти відмовився брати теплову енергію в цієї компанії у зв`язку з підвищенням тарифу на теплову енергію. У січні за переговорною процедурою було обрано переможцем ТзОВ «Еско-Волинь». Компанія повинна була б надавати відповідні послуги на 719 тисяч гривень з половиною. Але через три дні рішення відмінили.
Та незважаючи на це, училище все одно опалювала фірма Світлани Бондар. Про це детальніше розповів завгосп закладу Валерій Онопчук.
До кінця опалювального сезону вони нам надавали теплову енергію, тому що наша котельня знаходиться в них в оренді.

А коли вони взяли її в оренду? – журналістка.

Ну тоді було розпорядження чи щось таке від ВОДА про перехід на альтернативні види палива…

А чи був проведений конкурс щодо фірм, які будуть постачати альтернативні види палива? – журналістка.

Та який там конкурс…Через фонд Держмайна за погодженням з облдержадміністрацією вони поставили котли на дерево і палили. Котельня знаходиться в них в оренді два роки. Ми свої газові котли заглушили. І так, ціну вони трохи збільшили.

Чоловік не приховує, що обурений таким порядком речей, бо, мовляв, і конкурсів не було, і ліс масово вирізують…то яка ж це альтернатива?
КОНКУРС НА ОРЕНДУ ТА МОДЕРНІЗАЦІЮ КОТЕЛЕНЬ БУВ ФОРМАЛЬНИМ
Для того, щоб взяти в оренду та модернізувати котельні під альтернативні види палива, теж мав би проводитися конкурс. Щоправда, він був формальним, тому що в усіх випадках або був лише один учасник – фірма «Еско-Волинь», або ця фірма з іншими учасниками узгоджувала і ділила так звані сфери впливу, і вже інші фірми на ці котельні не претендували.
Наприклад, як у випадку із відділом освіти, молоді та спорту Горохівської РДА.
В грудні 2017 року були проведені торги за переговорною процедурою і Горохівська РДА закупила теплової енергії на 597 тисяч 438 гривень для восьми навчальних закладів.
Начальник відділу освіти Горохівської райдержадміністрації Віктор Білик розповів, що «Еско- Волинь» взяла котельні в оренду і модернізувала їх з газових на твердопаливні ще в 2014 році:
Згідно рішення райради декілька котелень були передані їм в оренду. Вони платять орендну плату за приміщення, за землю, електроенергію, заробітну плату чотирьох кочегарів. Фірма реконструювала великі газовікотельні і встановила там твердопаливні котли. Бачте, там яка ситуація: якщо керуватися здоровим глуздом, то воно підпадає під переговорну процедуру, бо ці котельні в них в оренді і відповідно для того, щоб взяв участь якийсь інший учасник в тендерах і виграв ці торги, то він має мати з ними укладений договір суборенди, а вони звісно на це не погодяться, бо це їх заробіток.

Важлива деталь в тому, що участь в конкурсі брав лише один учасник – ТзОВ «Еско-Волинь», і відповідно за рішенням Горохівської РДА фірма уклала договори оренди з відділом освіти для чотирьох шкіл району.
Відділ Горохівської РДА – єдина з усіх вище вказаних установ, яка брала тепло у фірми Світлани Бондар в 2018 році, вже оголосивши відкриті торги.
На конкурс було виставлено тринадцять лотів про постачання теплової енергії у школи району.
Чому вони вирішили проводити торги за відкритою процедурою, пояснила голова тендерного комітету Катерина Мартинюк:
Чому спочатку була переговорна процедура, а потім відкриті торги? – журналістка.

Справа в тому, що в Антимонопольного комітету України є Єдиний державний реєстр приватних підприємств, державних установ і фізичних осіб-підприємців, які є монополістами на території певного об`єкту чи на території області чи району. Фірма «Еско-Волинь» є в цьому реєстрі і вони надавали довідку про те, що вони є монополістами на території надання послуг на території якоїсь там школи конкретно. Переговорна процедура проводилась до того моменту, коли у нас було два постачальники – ТОВ «Еско -Волинь» і «Волинь-Екотепло». Обидві компанії були монополістами на території шкіл, училищ і лікарні. Після того, коли в нас було проведено конкурс і ми надали в оренду ще котельню для того, щоб нам надавали тепло, ці фірми, які виграли, вони не були  в реєстрі Антимонопольного комітету, і відповідно застосування переговорної процедури не було, тому що для застосування переговорної процедури є однією з умов, коли ця особа є монополістом. Так, як в нас розширилося місце надання послуг, тобто сам перелік шкіл і на території того об`єкту куди потрібно було надавати послуги, в нас не було монополіста, ми проводили відкриті торги. Кількість об`єктів у нас збільшилася, і ми проводили відкриті торги.

Крім того, вона додала, що як тільки Україна почала переходити на альтернативні види палива, то фірма Світлани Бондар «Еско-Волинь» була однією з перших фірм тоді, і Антимонопольний комітет мав таку підставу їх вносити до цього списку.
На сьогодні вони не хочуть вносити, тому що таких фірм створено багато, і новоутворені такі фірми не вносяться в цей реєстр. Через те й виникає, що старіші  там є, а нових немає. І на сьогодні Антимонопольний комітет відхрещується, що вони не будуть давати таку довідку про те, що фірма є монополістом чи ні. І тому, щоб не підставляти себе, в 2018 році наш тендерний комітет прийняв рішення проводити відкриті торги. Тому що це був найбезпечніший вихід із ситуації.

МИ ДІЯЛИ ЗА ЗАКОНОМ – КЕРІВНИК ФІРМИ МИСКОВЕЦЬ
Керівник ТзОВ УГТК «Еско-Волинь» Андрій Мисковець переконує, що з їх сторони порушення законів не було. Вони брали участь в конкурсах, аби взяти в оренду газові котельні на цих вищезгаданих об`єктах та переробити їх під альтернативні види палива.
Однак він не заперечує, що на конкурсах конкурентів не було. Перша хвиля на оренди котелень була в 2014 році.
Все відбувалося так. Ми зверталися із заявкою до установи про те, що хочемо взяти в оренду котельні. Тоді вони розміщували оголошення у себе на сайті і вже відповідно подавалися на конкурси різні фірми.

Чоловік додав, що ці конкурси були радше формальні, тому що, мовляв, таких компаній в області небагато, і вони з іншими такими фірмами узгодили та поділили сфери впливу – хто і які котельні візьме в оренду і буде постачати паливо.
В нас їх не так багато. Тобто по суті ми з цими фірмами поділили між собою, хто і якими котельнями буде займатися.  До нас, до речі, зверталися різні заклади із тим, що газ – дорогий і щоб ми переобладнували котельні на альтернативні види палива. Типу кажуть нам, що беріть, обслуговуйте, бо нам дорого, постійно потрібно обслуговувати це газове обладнання. Наприклад, маленька котельня в Горохівському районі повинна заплатити 50-70 тисяч за це обладнання. Інакше їм газ не буде постачатися.

Дрова для твердопаливних котелень фірма в основному бере у приватних фірм, а також в лісгоспах.
ДЕПУТАТ БОНДАР НЕ В КУРСІ СПРАВ ДРУЖИНИ, АЛЕ ГОТОВИЙ ПІДТРИМУВАТИ БІЗНЕС
І все б нічого, якби чоловік засновниці фірми Світлани Володимир Бондар не мав безпосереднє відношення до лісу і не був депутатом облради, яка має повноваження надавати дозвіл, наприклад, на будівництво котелень.
Бо посада, як то кажуть, зобов`язує. Про те, чи допомагав він фірмі дружини з постачанням дров та модернізацією котелень, ми розпитали у нього особисто.
Cам Володимир Бондар зазначив, що не допомагав дружині в цих питаннях. Мовляв, всіма питаннями у фірмі займається директор. Однак він додав, що готовий підтримувати бізнес з його починаннями.

Перехід на альтернативні види палива – це дуже важливо сьогодні. Тому я особисто готовий підтримувати, лобіювати будь-які фірми, які готові сьогодні цим займатися. Чи був я посередником, чи говорив лісгоспам, щоб продавали дрова фірмі моєї дружини? Ні. Такого не було. Я в це не втручаюся. Але готовий, ще раз кажу, підтримувати, лобіювати будь-які питання, що стосуються бізнесу.

І навіть якщо це бізнес Вашої дружини? А Ви – посадова особа…

То якщо це бізнес моєї дружини, то не можна?

Це може бути конфлікт інтересів, – журналістка.

А в чому він полягає? Я не розумію. Але я особисто не втручався в діяльність фірми дружини. Взагалі всі питання ставте керівнику фірми.

Відмовилась від коментарів Світлана Бондар. Її слова передав чоловік.
Моя дружина непублічна особа. Вона відмовляється від коментарів.

ТУТ МОЖЕ БУТИ КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ – ЕКСПЕРТКА
Юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак пояснила, що формальних порушень під час проведення цих тендерів немає. Однак вона зазначила, що тут може бути потенційний конфлікт інтересів.

Мирослава Примак
Стаття 35 ЗУ «Про публічні закупівлі» передбачає можливість Замовника укладати прямі угоди за переговорною (неконкурентною) процедурою з так званими монополістами у відповідній сфері. В даному випадку таке монопольне становище підтверджується перебуванням у відповідному Переліку, що затверджується Антимонопольним комітетом. Як станом на січень 2017 року (перша угода з Еско-Волинь в системі Прозорро), так і станом на серпень 2018 року Еско-Волинь перебуває у Зведеному переліку суб’єктів природних мнополій у сфері транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) трубами . Звідси, порушень підстав укладення угод за неконкурентною процедурою з вказаних підстав немає.

Засновниця фірми Світлана Бондар працює у Волинській обласній клінічній лікарні, куди постачає тепло. Чи не є це конфліктом інтересів?
Щодо можливої пов’язаності осіб між замовником, де працює пані Бондар, та учасником, де вона є власницею, то в розумінні Закону «Про публічні закупівлі» воно відсутнє, якщо пані Світлана, що є власницею фірми, не входить до тендерного комітету. В даному випадку слід оцінювати вказану ситуацію на предмет наявності конфлікту інтересів шляхом звернення до правоохоронних органів (поліції) або НАЗК.

Отже, маємо цікаву ситуацію. З одного боку, справді важливий перехід на альтернативні види палива в установах і закладах Волині, а з іншого – потенційне використання цієї можливості посадовими особами краю за рахунок фірм рідних. Та чи вперше?
 Аріна КРАПКА
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Росія – не агресор», – кум Путіна зробив скандальну заяву

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити