image
 |  0 28 Січня 2020 | 08:32

Дуда запропонував Зеленському спільно відзначити 100-річчя пеpемоги над Росією у Варшавській битві

Глава Польщі також висловив думку, що в польсько-українських відносинах вдається долати історичні елементи, щодо яких був застій.

Про це повідомляє «POLSKIE RADIO».

Як додав Анджей Дуда, він запропонував президентові України Володимирові Зеленському спільно вшанувати пам’ять солдатів, які воювали проти більшовиків 1920 року:

«Це 100-річчя Варшавської битви, і заодно сторіччя цієї великої війни, в якій, з одного боку, проти більшовиків боролися польські солдати, яких ми іноді називаємо солдатами Пілсудського, хоч, звісно, тут велике спрощення – це елемент нашої спільної історії. Я запропонував панові президенту вшанувати їхню пам’ять. Я також подякував за прихильність до ексгумаційних дій, завдяки яким буде можливим вшанування пам’яті полеглих польських солдатів у Львові та в інших місцях. Це для нас, для нашого суспільства, народу, дуже важливо».

Як відомо, Варшавська битва відбулася 13-25 серпня 1920 року. Тоді об’єднане польсько-українське військо розгромило армію Радянської Росії, яка намагалась принести на своїх багнетах революцію у Німеччину та Францію. У результаті Польська республіка змогла відстояти свою незалежність, а Європа зуміла придушити комуністичні заколоти.

Президент Польщі Анджей Дуда подякував президентові України Володимирові Зеленському за присутність в Освєнцімі на врочистих заходах, приурочених 75-річчю визволення колишнього німецького нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау.

На спільній конференції обох державних очільників президент Анджей Дуда зазначив, що урочистість визволення концтабору важлива для обох країн і для світу:

«Це знак для світу, щоб те, що тоді тут відбувалося, на цій окупованій гітлерівською Німеччиною польській землі, у концтаборах, які тут побудували німці, де вони ув’язнили євреїв з усієї окупованої Європи, великою мірою також із Польщі, а крім цього ромів, полонених радянської армії та представників інших народів, – щоб цього ніколи більше в історії світу не повторилося».

Польський президент додав, що його присутність та присутність Володимира Зеленського в Освєнцімі є видимим спротивом жорстокості, ненависті, расизму, ксенофобії та антисемітизму.

«Всього, з чим нинішній світ повинен рішуче боротися», – сказав президент Анджей Дуда.

Президент України Володимир Зеленський подякував за запрошення до Польщі на роковини визволення концтабору Аушвіц-Біркенау. За його словами, для української сторони це дуже важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція Польщі висловила обурення оскверненням українських могил

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити