image
 |  7 11 Серпня 2023 | 20:51

Дві половинки одного серця: Україна та Польща випустять спільні монети

До Дня Незалежності України Національні банки України та Польщі випустять набір із двох срібних монет унікальної форми. Набір названий "Дружба та братство – найбільше багатство", а монети у ньому виконані у вигляді сердець із двох половинок.

Номінал срібних монет – 10 гривень та 10 злотих, повідомили в НБУ. Загальний тираж – 10 тисяч штук (5 тисяч штук для кожної країни). Набір буде введено в обіг 24 серпня 2023 року. Проте продаж в онлайн-магазині НБУ відкриється лише 31 серпня.

Половину тиражу монет було виготовлено Банкнотно-монетним двором НБУ. Іншу половину – Польським монетним двором (Mennica Polska SA).

"Унікальність загального українсько-польського набору полягає в тому, що він складається із двох срібних пам'ятних монет, які разом утворюють символічну фігуру у формі серця... Створив дизайн цих пам'ятних монет заслужений художник України Володимир Таран", – зазначили у НБУ.

На аверсах монет зображені стрічки у кольорах прапорів України та Польщі, прикрашені гербами обох країн. У нижній частині монет – стилізовані зображення людських постатей, що символізують поточну ситуацію в обох країнах: на українській монеті – війну та опір українського народу; польською – допомога, підтримку та співчуття.

На реверсах монет зображені символічні постаті українця та поляка, які сидять за столом та діляться хлібом та вином. При з'єднанні двох монет разом, орнамент у нижній частині утворює квітку. Це символ надії, життя та розвитку, зауважили в НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна, ймовірно, ще рік буде без пілотів F-16

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити