image
 |  2 14 Квітня 2022 | 17:17

Дві речі які не можливо обговорювати з Росією: мир і систему воєнної організації України

Нещодавно колишня віце-прем’єрка з часів Порошенка Климпуш-Цинцадзе зробила важливе зізнання про те, що мир на умовах Кремля, гірше війни.

Вона знає про що говорить.

Бо ілюзорний ганебний мир у вигляді Мінська-1 і Мінська-2 дозволив Росії перегрупуватися, використати сірійську кампанію для росту своєї геополітичної ваги і випробування широкомасштабної війни з застосуванням авіації, флоту та ракетного оззброєння.

Під час «передишки» на українському фронті, Росія спробувала активно втрутитися в геополітичні розклади на африканському континенті і навіть в Південній Америці, Росія активно працювала над формуванням ПВК.

В Україні ж було придушено добровольчий рух, а відверті агенти Кремля отримали нафтові потоки, телевізійні канали та доступ до влади.

Тому не можу не погодитися, що мир на умовах Кремля страшніше війни.

І крім ганьби передбачає відкладену війну. Ще страшнішу.

Тому нині непокоїть, що предметом «безпредметних» розмов з окупантами (бо тільки армія визначить реальну лінію фронту з ворогом) є спосіб організації оборони України.

Очевидно, Україна впливає самостійно лише на один із трьох сценаріїв оборони.

Бо повернення Україні пограбованої ядерної зброї залежить від волі шахраїв, які цю зброю відібрали. І є наразі нереалістичним сценарієм.

Так само як малореалістичним є реальність гарантій безпеки України третіх сторін. Нині ніхто не готовий воювати проти Росії разом з Україною.

Навпаки, нині лише Україна воює проти Росії за всіх.

Тому наразі єдиним базовим і реалістичним сценарієм є орієнтація на власні сили в обороні країни.

Тут дивним виглядає навіть сама можливість обговорення з ворогом чисельності армії та якості оззброєння.

Армії і зброї має бути достатньо щоб в Росії відпадала навіть думка косо глянути в наш бік.

Базовою формою міжнародно-політичного позиціонування (до готовності прийняття України в НАТО)є оззброєний нейтралітет за умовним швейцарським зразком.

Він передбачає.

Масовий стрілецький вишкіл усього дорослого населення (п’ятимісячний базовий). З подальшою участь в щорічних зборах та залучення до тероборони та правом тримання зброї дома.

Право володіти цивільною вогнепальною зброєю відповідальних громадян.

Створенням військово-козацьких поселень на кордоні з ворогом.

Друге. Сучасну високоозброєну професійну армію на яку щороку витрачатиметься не менше 5% ВВП в мирний час.

Треттє. Наявність неядерних стратегічних ракетних сил. Ракет, що здатні наносити удари вглиб території противника та завдавати загрози та істотної шкоди стратегічним центрам ворога.

І це ми маємо робити апріорі не погоджуючи власних планів з будь-ким.

І ворог має знати, що у випадку агресії ми спочатку його швидко демілітаризуємо, а потім ще й деімперіалізуємо.

А до того часу жодного миру з Росіє не буде…

Юрій СИРОТЮК, директор Української студії стратегічних досліджень, народний депутат України 7 скликання від ВО "Свобода", автор терміну "Революція Гідності"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити