image
 |  4761 15 Червня 2024 | 13:23

Є шанс, що у Луцьку нарешті з'явиться повноцінна набережна

Історія подарувала Луцьку визначні архітектурні споруди, які надають місту унікальності та допомагають відчути велич давніх епох. Але природа теж не обділила його своєю увагою. Особливе місце серед міського ландшафту займає річка Стир.

Луцьк виник на березі Стиру не просто так. Ця річка у минулі століття виконувала також функцію захисту місцевих мешканців. Не дарма одна з веж нашого замку називається на честь ріки. Симбіоз Стиру та Луцька існує вже майже 1000 років. Проходили роки, змінювалися століття та епохи. Та Луцьк і його річка завжди були разом.

Але чи з належною повагою ми ставимось до того, щоб нам подарувала природа? Чи використовуємо унікальне поєднання історії та гідрологічного об'єкту? Навряд чи. У радянські часи над Стиром вирішили провести експерименти із зміни русла та створенням штучних ставків. Ніхто не займався облаштуванням його берегів. Місто майже не цікавилося річкою і не бачило в ній рекреаційний потенціал. Тому у нас немає власної набережної. Береги Стиру переважно заросли чагарниками. Зони, де можна відпочити, вкрай обмежені та ізольовані. А в гіршому випадку ще й засмічені. Історія і річка, які мають нерозривний зв'язок, фактично існують самі по собі.

Спроби облаштувати набережну у Луцьку робилися давно, ще з другої половини 19-го століття. Були розроблені проєкти. Але ідеї ніколи не вдавалося довести до пуття. Часто на заваді стояли чиїсь приватні інтереси або банальний людський егоїзм. Тому долучення нашого міста до реалізації проєкту з облаштування природного парку на березі Стиру - це дуже хороша новина.

Нарешті є шанс, що в нашому місті з'явиться повноцінна набережна зона. А місця, зарослі хащами, відкриють свою красу відвідувачам. Важливо, що парк буде максимально наближеним до природи і не порушуватиме біорізноманіття.

Хотілося б сподіватися, що це лише перший крок на шляху упорядкування прибережної смуги Стиру. Що з часом ми побачимо чудові ландшафти уздовж його берегів, які гармонійно впишуться в історичну частину. Стануть популярною рекреаційною зоною. І тоді можна буде, прогулюючись поблизу річки, милуватися особливими краєвидами. Є безліч прикладів, коли на берегах великих водойм у межах міст постають затишні паркові ансамблі. Сподіваюсь Луцьк долучиться до цього переліку.

Андрій Білан, депутат Луцької міської ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити