image
 |  5 21 Травня 2020 | 17:35

Ексклюзивні та модні: луцька майстриня поділилася секретами свого захоплення

Майстриня Людмила Завада каже: такі вишиванки є ексклюзивними та модними. На її виробах візерунки взяті зі збірки Ольги Косач, сестри Лесі Українки, та старовинного одягу з колекції Волинського краєзнавчого музею.

Вперше вишитий стрій побачила на Тернопільщині у радянські часи. Тоді вишиванка не була популярною, розповідає Людмила Завада.

Відтворює старовинні візерунки на сучасному одязі Людмила Завада: "Тільки мужні люди, сміливі носили вишиванки. І ось там я побачила традиційне українське весілля і молоду вбрану повністю в Борщівський стрій. Той спогад мені вкарбувався на все життя з дитинства. "
Нині жінка опанувала білі прозорі техніки вишивання, лічильну гладь, вишивку хрестиком, мережку.
Каже: вчилась у майстрині-вишивальниці Ольги Нарбут.
Відтворює старовинні візерунки на сучасному одязі Людмила Завада: " Кожного разу я брала для себе нове завдання, яке вважала, що не зможу, але воно виходило. І тепер це для мене хобі, це справа для душі. Вишивка це свого роду медитація. Це моє перезавантаження."
Вишивальниця має блузу-мальованку. ЇЇ зібрала вручну, без єдиного машинного шва. Малюнок на таких блузах існує в єдиному варіанті, каже майстриня.
Відтворює старовинні візерунки на сучасному одязі Людмила Завада: "Українська традиційна вишивка, вона неповторна, вона вирізняється з проміж усіх інших, вона особлива, вона прегарна."
У мистецькому доробку Людмили Завади візерунки, притаманні подільському, полтавському, чернігівському регіонам.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити