|  2 30 Жовтня 2018 | 08:53

Експерт пояснив, чому селам вигідно об’єднуватися з Луцьком

Об’єднання навколишніх сіл з Луцьком в єдину територіальну громаду насправді надзвичайно вигідне для мешканців сіл.
Про це у інтерв’ю для видання «ВолиньUA» розповів регіональний консультант з юридичних питань у Волинській області «Асоціації міст України», професор СНУ імені Лесі Українки Валентин Малиновський
Володимир Малиновський акцентував увагу на явних перевагах створення Луцької ОТГ для мешканців прилеглих сіл.
«Методика формування спроможних територіальних громад, затверджена Кабміном, чітко передбачала утворення єдиної ОТГ у складі міста та навколишніх територій. Такий підхід є оптимальним в усіх аспектах: економічному, бюджетному, логістичному, інвестиційному, соціальному, кадровому і суттєво покращує життя сільських жителів. У такому варіанті села стають членами однієї Луцької об’єднаної громади, при цьому залишаючись сільськими населеними пунктами. Але для сільських жителів відкривається можливість доступу до міської інфраструктури на рівні з міськими жителями: школи, лікарні, дитсадки, позашкільні заклади, транспорт, соціальне забезпечення. Територія ОТГ стає цілісною логістичною системою, що дає можливість оптимально забезпечити усі населені пункти громади необхідним транспортним сполученням. Не виникало б непорозумінь щодо сплати податків з великих підприємств, які фактично перебувають у місті. Маючи величезний бюджет, можна було б суттєво «підтягнути» віддалені сільські населені пункти. Також вдалося б уникнути спірних питань: утилізації побутових відходів, каналізаційних систем, очисних споруд тощо».

Крім того, Валентин Малиновський зауважує, що відмова сіл об’єднуватися з містом матиме наслідком роздуття чиновницького апарату.
«Якби утворилася велика Луцька міська ОТГ, то вдалося б суттєво зекономити на управлінському апараті. Бо кількість посадових осіб місцевого самоврядування суттєво не відрізнялася б від нинішнього штатного розпису Луцької міської ради. Не збільшилася б і кількість депутатів. А тепер, після створення біля Луцька семи окремих сільських ОТГ, в кожній з них буде окремий управлінський апарат у межах від 30 до 50 чиновників. А це суттєве навантаження на бюджети ОТГ. Крім того, в кожній з них буде діяти депутатський корпус».

«Так як навколишні села не об’єдналися з Луцьком, тепер кожен буде рахувати кожну копійку надходжень до місцевих бюджетів. Це стосується і Луцька. Всім відомо, що велика кількість дітей з прилеглих до міста сіл навчається у школах чи відвідує дитсадки Луцька та позашкільні заклади. Багато селян користується послугами медичних закладів міста. А пільгові категорії населення часто їздять безкоштовним міським комунальним транспортом. Із заяв керівників міста можна зрозуміти, що такий стан може змінитися. На часі – запровадження картки лучанина, яка має впорядкувати цей процес», - констатує експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валентин Малиновський: Луцька міськрада мала би діяти, якщо їй не байдуже питання меж міста

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити