image
 |  0 13 Травня 2021 | 14:01

Експерт закликає волинян бути обережними: починається активізація кліщів

Волинян закликають бути обережними в лісах і парках, через період активізації кліщів.

Про це «ВолиньUA» розповідає директор ВОМВП «Профілактична дезінфекція» Тарас Столярчук.

Навесні в лісах і парках активізуються кліщі, які можуть бути переносниками борелій (Borrelia burgdorferi) та ще кількох десятків потенційних патогенів. Коли людину кусає заражений кліщ, то борелії згодом потрапляють у кров, оселяються в організмі, викликають імунну реакцію та хворобу Лайма чи бореліоз.

Не всі кліщі інфіковані бореліями, і не кожен укус інфікованого кліща призведе до хвороби Лайма. Крім цього, не кожен випадок хвороби починається з очевидного симптому — почервоніння місця укусу (еритеми).

Хвороба Лайма - це небезпечне захворювання, при якому в першу чергу уражаються серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідизації і навіть смерті хворого.

Важливо знати, що в зелених зонах та парках кліщі у великій кількості концентруються на лісових стежках, на узбіччях яких росте трава. Це пов’язано з тим, що кліщів дуже приваблює запах тварин і людей, які часто пересуваються по цих стежках.

Тому, як розповідає Тарас Столярчук, минулого року його підприємство обробляли стежки Центрального парку Луцька для того, щоб зменшити ризики укусів кліщами людей та їх домашніх улюбленців.

«Сьогодні вже активізувалися в парках та лісах кліщі. Потрохи з потеплінням з’являться комарі. Тому зараз саме той час, коли потрібно починати обробку територій де є зони відпочинку від кліщів та комарів. Адже ці комахи є носіями інфекційних хвороб, які можуть занести хворобу, як людям так і тваринам. Звісно ці роботи треба проводити в суху погоду. В минулому році ми обробляли Центральний парк Луцька. Ефект від робіт помітний», - розповідає директор ВОМВП «Профілактична дезінфекція» Тарас Столярчук.

Також експерт радить у випадку виявлення кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити