image
 |  2 15 Грудня 2022 | 13:19

ЄС і НАТО підготували спільний заклик до росії негайно припинити війну

Євросоюз і НАТО підготували спільний заклик до Росії негайно припинити війну та вивести свою армію з України.

Про це інформує американське видання Politico, яке посилається на власні джерела.

Як пише видання, очікується, що незабаром ЄС і НАТО офіційно оприлюднять спільний заклик до Росії припинити війну і залишити Україну.

За словами дипломатів, декларація, з якою частково ознайомилося Politico, готувалася більше року, але затримувалася через напруженість у відносинах між Туреччиною і Кіпром.

Два дипломати повідомили виданню, що декларацію представлять найближчим часом, ймовірно, в найближчий понеділок чи вівторок, або ж на початку 2023 року, якщо на заваді стане робочий графік під кінець року.

"Хоча текст (звернення до РФ, – ред.) здебільшого нічим не примітний, надання йому офіційного статусу стало б значним дипломатичним досягненням, зважаючи на місяці, які пішли на його підготовку", – наголошує видання.

Зазначається, що текст декларації узгоджувався в основному між офісом голови Європейської Ради Шарля Мішеля, Єврокомісією і НАТО.

За інформацією Politico, у майже остаточному проєкті ЄС і НАТО закликають Росію "негайно припинити цю війну і вивести свої війська з України", а також підтверджують свою "непохитну і постійну підтримку її незалежності".

Видання пише, що у декларації вони також погодилися "повністю підтримувати невід'ємне право України на самооборону і вибір власної долі", та наголошують, що "жорстока війна Росії" "загострила продовольчу та енергетичну кризу, яка зачепила мільярди людей по всьому світу".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити