image
 |  5 27 Жовтня 2022 | 19:41

Європарламентарі відвідали зруйновану луцьку підстанцію

На Волині з візитом перебували представники Європейського парламенту. Це був перший регіональний візит, під час якого представники ЄС мали не лише офіційні зустрічі, а й наживо оглянули, як Україна обороняється та якими є наслідки російської збройної агресії.

Про деталі візиту виданню ВСН розповіли місцеві учасники заходів.

Очолив європейську делегацію експрем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, який є постійним доповідачем з питань Росії в Європарламенті та головою групи «Об’єднані для України» («U4U»). Ця група працює над зрушенням питань допомоги європейських країн у багатьох напрямках: постачання зброї, накладення санкцій на Росію, гуманітарна допомога, відновлення України тощо.

До слова, сам Андрюс Кубілюс багато років підтримує Україну і є прихильником ідеї побачити ситуацію на власні очі. Наприклад, у 2017 році він організував велотур для європарламенарів східними областями України. За 5 днів проїхали 700 км, щоб зруйнувати міфи про те, що тут – «рускій мір».

«Андрюс Кубілюс при нагоді завжди показує картинку Першого з’їзду європейських монархів, який відбувся у Луцькому замку в 1429 році і каже, що в 2029 році тут повинен відбутися Другий саміт європейських лідерів, під час якого Україну приймуть в ЄС та НАТО», - розповідає депутатка Волинської обласної ради Юлія Вусенко.

Зруйновану луцьку підстанцію оглянули європарламентарі. Що ще було в програмі візиту?

Візит європарламентарів на Волинь розпочався із Волинської військовій адміністрації, під час якої обговорили ризики, які вбачає місцева влада. У тому числі – підняли питання поставки генераторів.

Далі делегація відвідала енергетичний об’єкт, який зазнав обстрілів.

«Важливо було показати масштаби того, що зараз відбувається в Україні. Європарламентарі побачили, що знищення України йде поза будь-якими правилами війни, це геноцид українського народу», - коментує Юлія Вусенко.

Також під час візиту відвідали табір для переселенців, організований Шведським центром допомоги у селі Озеро. Тут із перших днів війни приймають внутрішньо переміщених осіб. Спершу місця для проживання облаштували в конференц-залі дитячого табору, а згодом звели спальні корпуси та їдальню.

«В цьому містечку на сьогодні живе сотня переселенців і мають для цього дуже комфортні умови. Шведи привезли фурами будматеріали і за декілька днів бригада швецьких будівельників зібрала корпус. Тут є навіть теплові насоси для обігріву, будинки ергономічні. Це хороший приклад, як за максимально короткі строки можна звести нове якісне житло для людей, які сьогодні його потребують», - розповів Андрій Разумовський, керівник Конфедерації будівельників України на Волині та депутат Луцької міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ знищили 19 ворожих дронів і ракету Х-59

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити