image
 |  2 11 Грудня 2018 | 19:01

Євросоюз перерахував Україні транш макроекономічного кредиту на 500 мільйонів євро

«Сьогодні ЄС виділяє 500 млн євро макрофінансової допомоги Україні. ЄС продовжує свою активну діяльність в Україні і підтримку її народу».

Про це повідомив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у своєму Twitter, пише Громадське

500 мільйонів євро виділили у рамках макроекономічної програми для України, загальний обсяг якої складає 1 мільярд євро. Ці кошти є надзвичайно важливими для України, адже їх зарахують напряму до державного бюджету, що дозволить у стислі терміни розрахуватися за кредитними зобов’язаннями держави. 

16 листопада президент підписав ратифікацію кредитної угоди з ЄС на 1 мільярд євро. 

Нагадаємо, що парламент схвалив угоду про залучення 1 мільярду євро від ЄС 8 листопада. 

14 вересня Україна та ЄС підписали кредитну угоду про залучення 1 мільярда євро. 

Як повідомляли раніше у Міністерстві закордонних справ, перша частина схваленого Євросоюзом траншу макрофінансової допомоги Україні має надійти ще у 2018 році. 

«Транші макрофінансової допомоги в рамках цих домовленостей будуть розподілені рівномірно, по 500 млн євро кожний. При цьому очікується, що перший транш надійде в Україну восени цього року після завершення сторонами внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності підписаних документів, та виконання Україною умов надання першого траншу» — повідомляли у Міністерстві фінансів. 

Для отримання траншу Україна має виконати низку вимог, які будуть прописані у меморандумі. 

Це буде вже третій пакет фінансової допомоги ЄС Києву з 2014 року. Перший транш допомоги ЄС Україні на суму 1,6 мільярда євро надійшов Україні у 2014 році. Другий транш на 1,8 мільярда євро — у 2015 році. 

Нагадаємо, що рішення Європейського союзу про виділення Україні 1 мільярда євро позик макрофінансової допомоги набуло чинності 9 липня. Допомога має на меті підтримку прогресу реформ в Україні. 

Раніше Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро через відмову скасувати мораторій на експорт лісу. 

За розрахунками ЄС, новий пакет макрофінансової допомоги, разом з коштами, виділеними МВФ, має покрити потреби України на економічну стабілізацію та проведення структурних реформ у найближчі 2-2,5 роки. 

Раніше у Національному банку заявили, що Україні потрібні 2 транші МВФ до 2019 року для макроекономічної стабільності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для України прийдешній транш МВФ може виявитися останнім, - фінансист

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити