image
 |  5 11 Грудня 2018 | 20:22

Фахівець кол-центру «Волиньобленерго» створює чудові вишивки бісером (ФОТО)

Майстерність вишивки потребує уміння влучно підбирати кольори, зважаючи на побажання і темперамент людини, якій призначена річ, та, звісно, чималий запас терпіння, аби довершити розпочату справу. А ще важливо завжди точно знати черговість робіт, вважає фахівець кол-центру ПрАТ «Волиньобленерго» Оксана Демянчук. 

 Про це повідомляє Прес-центр ПрАТ "Волиньобленерго". 

Ідея почати вишивати у майстрині виникла п'ять років тому, коли побачила у колеги на попередній роботі почату вишивку. «Відразу промайнула думка, який бісер класний матеріал – з 3D ефектом, дає і глибину, і фактуру, і на різному світлі по-різному «грає», а в руках який приємний! Наступного дня я купила заготовку і бісер. А ще через день звільнилася, так що часу з'явилося багато», – пригадує початок свого хобі Оксана. Вишивальниця переконана, що робота з бісером гармонізує розум, є так званою йогою для мозку. Справді робота своїми руками дозволяє відволіктися від думок, допомагає налаштуватись на позитивну хвилю. 

Захоплює впевненість Оксани, яка точно знає, що вишиватиме наступне. Чи сукню з трояндами для себе, чи картину з грушами і кришталем для тітоньки, ікону для колеги, сорочку для куми. «Я йду купувати матеріал, уже маючи в голові ідею, звичайно, зважаючи на побажання майбутнього власника», –ділиться секретами майстриня. 

Головне – дуже захотіти творити конкретну річ, тоді робота аж кипить в руках. Зокрема свою сорочку «Іриси» Оксана вишила за неповні два місяці, хоч і роботи над вишиванкою чимало.  

Майстриня не шукає легких шляхів, тому першою картиною стала робота «Соняшники» формату А3 із стовідсотковим перекриттям бісеру. «Спочатку була думка купити маленьку заготовку, спробувати, але я не вмію «пробувати», так що відразу була доволі велика робота, потім їй до пари «Маки», – пригадує перший досвід у цій справі Оксана. 

Найбільше дівчина полюбляє вишивати квіти, особливо «щоб було шість-вісім відтінків і багато фактур бісеру». Оксана запевняє, що часу вишивка займає багато, бо найкраще працювати при денному освітленні. Також швидкість роботи залежить від кількості бісеру, розмаїття кольорів, відтінків, але коли «виникає бажання побачити готовий виріб, можу до ранку вишивати».  

Як правило, кількість бісеру вказана у анотації до заготовки. Зокрема у сорочці з трояндами вишивальниця використала 261 г бісеру, а це понад 20 тис. шт., «Іриси» – 510 г, близько 40 тис. шт. Оксана наголошує, аби досягти тривимірності зображення, важливо передбачити, як має виглядати готовий виріб, спрогнозувати «поведінку» бісеру, адже різні його фактури навіть одного кольору, розміщені поруч, будуть по-різному відбивати світло. 

Багато робіт Оксана вишиває на подарунки своїм близьким, друзям та знайомим. Тематику вишивки майстриня підбирає під людину, якій ця робота призначена, особливо це стосується сорочок. Ідеї для нових шедеврів Оксана черпає від людей. «Насамперед річ має приносити радість і підходити за темпераментом. Маки – це один характер, троянди – інший», – вважає вишивальниця. 

Цікаво, в родині Оксани вишиває тітонька, яка використовує різноманітні техніки вишивки нитками. Тож рідні та близькі майстрині чудово розуміють і підтримують її захоплення. 

Дівчина не вишиває на замовлення, бо це вже зобов'язання, а робота з бісером потребує певного настрою. Майстриня вишиває тільки для близьких, адже хобі забезпечує обмін позитивною енергією. Ще здавна вишивання було особливим сакральним ремеслом, якого матері навчали своїх дочок та передавали з покоління в покоління усі тонкощі та секрети. При цьому майстрині вкладали у роботу душу, свої переживання та внутрішні турботи, тому вишивка має особливу цінність. 

 Оксана розповідає, що під час вишивання переповнюють емоції, які приносять «спокій і гармонію, вишивка розслабляє і налаштовує на позитив, втихомирює мій запальний характер (посміхається). Як і будь-яка робота руками – це неповторне відчуття, коли з матеріалу створюється краса». 

Оксана не планує перетворювати своє хобі на основну діяльність, адже має улюблену роботу, яка приносить світло і радість. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині в обленерго працює артистичний диспетчер 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити