image
 |  5 2 Липня 2023 | 09:27

Фронтовий лікар Роман Шаріпов визнаний найкращим військовим медиком Києва

Столичний лікар-анестезіолог пішов добровольцем на фронт 24 лютого 2022 року. Нині він очолює евакуаційне відділення медроти 30-ї окремої механізованої бригади, що стримує ворога на Донеччині.

У Києві медична спільнота обрала найкращих військового та цивільного лікарів столиці, яких номінуватимуть на Всеукраїнську Відзнаку за професіоналізм і милосердя “Орден Святого Пантелеймона”. Культурно-духовний благодійний захід “Під покровом Святого Пантелеймона” відбувся у п’ятницю, 30 червня, у Національній академії правових наук України.

Захід розпочався з вітання митрополита Київського та всієї України Блаженнійшого Епіфанія, яке виголосив владика Чернігівський і Ніжинський Антоній (Фірлей).

“Сьогодні будуть відзначати працівників медичної галузі, які особливо потрудилися в цей нелегкий час, у час війни, рятуючи людські життя”, – зазначив єпископ Антоній.

Учасники заходу “Під покровом Святого Пантелеймона”

Надати свої кандидатури на звання найкращого лікаря організатори запропонували всім медичним закладам столиці. Заявки на участь у конкурсі надали 16 колективів.

“Ми дуже скрупульозно підійшли до всіх повідомлень, до вивчення кожної кандидатури, ми знаємо характеристики, спосіб життя і вже всю біографію. Відібрали 16 найкращих, які увійшли у фінальний тур, і у фінальному турі визначили найкращих цивільного та військового лікарів столиці України”, – розповів директор Київського міського медичного центру “Академія здоров’я людини”, заслужений лікар України Ігор Чермак.

Заслужений лікар України Ігор Чермак і єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній

“Навіть без вивчення професійних здобутків кандидатів зрозуміло, що всі вони гідні високої нагороди. Я переконаний, що кожен медик, який залишився в Україні, на своєму робочому місці, заслуговує безмірної вдячності та поваги. І мета будь-якої відзнаки, на мій погляд, полягає не лише в тому, щоб вшанувати конкретну людину. У кожній почесній нагороді закладений більший сенс, навіть філософія. Завдяки публічному відзначенню ми чергове згадуємо про справжніх героїв, які є серед нас. І самі надихаємося на вчинки з великої літери!”, – наголосив перший заступник міського голови Києва Микола Поворозник.

Микола Поворозник. Фото: пресслужба КМДА

Одним з основних критеріїв відбору стала роль особистості лікаря під час повномасштабної війни. У номінації “Найкращий цивільний лікар Києва 2023” переміг Дмитро Марченко – лікар-анестезіолог відділення реанімації та інтенсивної терапії КНП “Академія здоров’я людини”. З моменту початку повномасштабного вторгнення РФ він був на чергуванні та виконував надскладні завдання: допомагав пацієнтам у бомбосховищі, транспортував хворих і надавав їм невідкладну медичну допомогу. У вільний від роботи час займався волонтерством: постачав гуманітарну допомогу військовим підрозділам, жителям деокупованих населених пунктів (Ірпінь, Бородянка, Ізюм, Лиман). З 24 лютого 2022 року бригада хірургів “Академії здоров’я людини” та Київської міської клінічної лікарні №1 за участі Дмитра Марченка прооперувала понад 2500 військових і цивільних.

Нагородження Дмитра Марченка. Фото: Департамент охорони здоров’я міста Києва

А от звання найкращого військового лікаря столиці здобув Роман Шаріпов, – лікар-анестезіолог відділення інтенсивної терапії Київської міської клінічної лікарні №8. Він пішов на фронт добровольцем ще у перший день повномасштабної війни. Наразі має військове звання майора медичної служби, надає медичну допомогу пораненим бійцям на першій лінії оборони на Донеччині.

Роман Шаріпов

“Ще на Майдані, коли були перші обстріли, він зібрав термос, чай, і пішов рятувати наших поранених громадян. Людина він небайдужа, дуже освічена історично, політично. 24 лютого, як тільки ми почули перші вибухи, Роман був уже зібраний, тому що не міг бачити як гинуть справжні патріоти нашої нації”, – розповіла дружина Романа Шаріпова Світлана.

“Він командир евакуаційного відділення медичної роти 30-ї механізованої бригади, який прийшов до нас за покликом душі та серця. З перших днів війни почав проходити військову службу в нашій медичній роті. Хотів потрапити саме в бойову бригаду та застосувати свої знання та вміння для евакуації наших важких поранених. Як офіцер достойно проявив себе в різних ситуаціях: двічі на Бахмутському напрямку, на Харківщині, де ми відбивали ворога, де медична рота виконувала подвійне завдання – як стабілізації, так і відновлення наших поранених. Завдяки вмілим діям наших анестезіологів відсоток загиблих військовослужбовців серед наших поранених дуже низький – до 10%”, – зазначив майор медичної служби 30-ї ОМБр Володимир Головащенко.

Майор медичної служби Володимир Головащенко

“Роман Шаріпов – це мій побратим, приклад справжнього українця. Він надкваліфікований лікар. Для мене, як для командира рота, він є надійною опорою. Основа роботи, яку ми виконуємо зараз – це саме евакуація наших поранених захисників. Цей тягар лежить саме на плечах Романа Рінатовича. Він завжди у найскладніших ситуаціях підтримає, допоможе, я ніколи не чув, щоб він казав, що йому важко. Це людина, яка готова 24/7 працювати, віддаватися сповна, рятуючи життя наших захисників”, – додав капітан медичної служби Олег Довгань.

Капітан медичної служби Олег Довгань

Метою церемонії було подарувати позитивні емоції та продемонструвати ще один фронт, на якому воюють українці, – розповідають організатори Пантелеймонівського заходу.

“Це захід, який додає позитиву медичній громаді. Люди живуть зараз у стресовому стані, а лікарі – ще й у подвійному, бо вони повинні надавати допомогу. Вони потребують такої оцінки і добрих слів”, – зазначив Василь Князевич, голова Поважної Ради Відзнаки за професіоналізм і милосердя “Орден Святого Пантелеймона”.

Василь Князевич. Фото: Департамент охорони здоров’я міста Києва

Запрошених гостей та номінантів дивували яскравою концертною програмою – українськими піснями та поезією. Виступи не залишили присутніх байдужими.

Учасники заходу “Під покровом Святого Пантелеймона”. Фото: пресслужба КМДА

Лікарів-переможців загальнонаціональної Відзнаки “Орден Святого Пантелеймона” оголосять 9 серпня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити