image
 |  4 28 Лютого 2021 | 10:11

«‎ФСБ в рясах»: Московський патріархат допомагав Росії у підготовці до окупації Криму (ВІДЕО)

У січні 2014 року Росія, під прикриттям релігійної місії УПЦ МП, відправила у Крим групу спецслужбовців, які «вели переговори» з тоді ще спікером парламенту Криму Володимиром Константиновим та Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює окупований півострів. Ці спецслужбовці прибули в Крим разом із реліквіями УПЦ МП.

Про це йдеться у матеріалі проекту «Крим.Реалії».

Зазначається, що Росія привезла до Криму християнські святині «Дари Волхвів», що зберігаються в Греції. Ці дари, вважають православні, принесли Ісусові невдовзі після його народження, і вони мають цілющу силу.

24 січня 2014 року «Дари волхвів» привезли до Києва. Разом із цими святинями до Криму прилетіла група росіян, причетних до російських спецслужб. Зокрема, керував охороною той самий Ігор Гіркін. Полковник ГРУ, який використовував псевдо Стрєлков.

Крим у маршруті святині взагалі не зазначався. Але план змінюють буквально за день і наприкінці січня «Дари» везуть у Крим літаком російського олігарха Костянтина Малофєєва. Влітку 2014 року МВС України відкриє на Костянтина Малофєєва кримінальне провадження за підозрою в створенні воєнізованих або збройних формувань.

Приймав «Дари волхвів» у Криму тодішній очільник Севастопольського округу УПЦ МП Сергій Халюта. Сергій Гайдук, який у березні 2014 року був призначений командувачем ВМС ЗСУ у Криму, вважає Сергія Халюту працівником ФСБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Pосійські окупанти 9 разів порушили «тишу», один захисник поранений

«Ну, мені очевидно було, що це ФСБ-шник, одягнений у рясу. Це підтвердилося, тому що він там збирав матраци і розміщував на території святині якраз військовослужбовців РФ», – розповів журналістам «Крим.Реалії» Сергій Гайдук.

Заходи безпеки та охорону під час перебування «Дарів волхвів» у Криму організовували не кримчани. Окрім Гіркіна, який організовував охорону, та Малофєєва, який фінансував візит, у складі делегації були Олег Лебедєв – депутат держдуми Росії та Дмитро Саблін – тоді заступник глави російської організації «Бойове братство», який пізніше став співзасновником руху «Антимайдан» в Росії.

Власник цієї реліквії, настоятель афонського монастиря святого Павла ігумен Парфеній, також був задіяний у цій акції. А вже через 4 роки, коли в Україні стартував автокефальний процес, представники УПЦ МП використовували авторитет Парфенія для того, щоб вкидати негативні дискредитуючі меседжі і наративи щодо української автокефалії.

За словами співзасновниці «Центру релігійної безпеки» Тетяни Деркач, російські військові дійсно розташовувалися в храмах, де зберігали свою зброю. А коли відбувалося захоплення українських військових частин, то росіяни брали з собою священників, які вмовляли військових ЗСУ «не воювати проти братів».

Журналісти звернулися за коментарями до УПЦ МП, до РПЦ та до Міноборони Росії, але відповідей поки що не отримали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В очікуванні сплеску: коронавірус на Волині загальмував зростання

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити