image
 |  0 20 Грудня 2017 | 07:29

Генасамблея ООН схвалила оновлену резолюцію щодо Криму

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.
Про це 19 грудня 2017 року повідомляє сайт «Європейська правда» з посиланням на Twitter Української місії в ООН.
За резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь» проголосувало 70 країн, «проти» - 26 країн, ще 76 країн – «утрималися». Зокpема проти резолюції проголосували Вірменія, Венесуела, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М'янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, Південна Африка, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан та Зімбабве. 76 країн утрималися. Серед них - Бразилія, Єгипет, Йорданія, Об'єднані Арабські Емірати, Мексика, Саудівська Аравія, Сінгапур, Таїланд та інші.
Як повідомлялося, 14 листопада 2017 року Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав резолюцію «Положення у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» (A / C.3 / 72 / L.42), ініційовану українською делегацією, в якій закликав РФ припинити порушення прав людини в Криму і скасувати деякі російські закони на півострові.
Зазначимо, що до тексту нової резолюції включені не тільки згадки про міжнародні норми, що стосуються захисту прав людини, а й розширені посилання на міжнародне гуманітарне право. Це право регулює захист жертв війни, а також обмежує методи і засоби ведення війни та визначає відповідальність за порушення цих норм.
Такі зміни означають, що ситуація в Криму визнана триваючою окупацією і міжнародним збройним конфліктом, і цього бракувало у документі минулого року.
Окрім того, резолюція врахувала початок процесу «Україна проти Росії» в Міжнародному суді ООН. Документ вимагає від Росії «повністю і негайно» виконати постанову Суду від 19 квітня цього року про тимчасові заходи у цій справі.
У резолюції також засуджується автоматичне присвоєння кримчанам російського громадянства, й негативні наслідки для тих, хто відмовився від паспортів держави-окупанта.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити