image
 |  2 10 Березня 2018 | 18:13

Геніальні винаходи минулого, секрети яких розгадують донині

Всім відомо, що історія циклічна. Однак в процесі розвитку людство багато технологій втрачало, а через деякий час, відкривало заново. У цьому огляді представлені геніальні винаходи минулого, секрет яких розгадують донині, - йдеться на сайті Всвіті.

Римський бетон



Багато давньоримських храмів, акведуків, доріг досі знаходяться у відмінному стані. Навіть гавані 2000-річної давності на диво добре збереглися, незважаючи на те, що весь цей час їх підточувало море.
Конструкції дійшли до наших днів, адже були зроблені з римського бетону, що представляє собою найміцніший матеріал на основі цементу. Сучасні дослідники стверджують, що розкрили секрет древніх римлян. Вся справа у вулканічному попелі. Він запобігає появі тріщин в матеріалі. Саме з римського бетону побудований Пантеон – храм з найбільшим неармованим куполом.

Вогонь Архімеда



Архімед Сіракузький народився в 287 році до н. е. і уславився одним з найвидатніших математиків і фізиків в історії Стародавнього світу. Вважається, що він розробив особливу систему увігнутих дзеркал. Якщо направити на них сонячний промінь, то він, заломлюючись, може за лічені секунди запалити дерев’яний корабель.
Ведучі програми «Руйнівники міфів» спробували відтворити винахід Архімеда, та температура виявилася занадто мала, щоб запалити дерево. Хоча в 2005 році група студентів майже повністю відтворила «запальне скло» Архімеда.

Антикітерський механізм



Одним з найбільш загадкових винаходів минулого називають Антикітерський механізм. Він був виявлений водолазами в 1901 році поряд з грецьким островом Антикітером. Знахідка являє собою бронзовий механізм з 37 шестернями, коліщатками і циферблатами. Дослідники припускають, що пристрій використовували для визначення астрономічного положення Сонця, Місяця та інших планет. Антикітерський механізм датують I-II ст. до н. е., хоча подібні механізми стали знову застосовуватися тільки в XIV столітті. Залишається тільки здогадується, як вчені минулого змогли змайструвати подібний пристрій.

«Промінь смерті»



Відомий винахідник Нікола Тесла стверджував, що протягом 40 років він працював над винаходом зброї, в основі якої лежить спрямована енергія. У 1937 році він заявив, що зброя, названа «Променем смерті», готова і вже пройшла випробування. Це прискорювач частинок, який може вистрілювати променем спрямованої енергії на відстань до 400 км. «Промінь смерті» в змозі розплавити двигуни літака. Учений не знайшов грошей на реалізацію своєї розробки, і можливо, це на краще, що світ не отримав новий вид зброї.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити