image
 |  43 5 Червня 2023 | 19:13

Гінеколог з Сумщини працює в Іваничах

Сергій Дикий до війни мешкав на Сумщині, у селищі Велика Писарівка, що в Охтирському районі. «Таке ж за масштабом, як і Іваничі», – каже чоловік. Нині це селище, як і весь район, постійно під обстрілами. Працював районним акушером-гінекологом і мав нічні чергування по лікарні. Саме на робочому місці у ніч із 24 на 25 лютого його застала війна.

Про лікаря пише газета Слово правди.

 «Десь о дев’ятій почалися обстріли, а тоді практично одразу, за пів години, до нас зайшли колони російських військ. Вони пройшли через міжнародний пропускний пункт на кордоні з росією, який з 2018 року був закритий», – розповідає Сергій Якович.

 Перші два-три дні у Великій Писарівці було доволі тихо, бо окупанти фактично проминули селище транзитом, намагаючись просунутися вглиб країни. Українських військових на той момент у селищі не було, прикордонників і поліцію, за словами лікаря, евакуювали у перші ж години. Потім почалися бої за Охтирку, окупантів відтіснили до кордону. І після цього спокою вже не було: почалися масовані обстріли з російської сторони.

Хтось виїжджав, а хтось продовжував лишатися вдома і працювати, наскільки була змога. До других належить і Сергій Дикий, який виходив на роботу до 8 березня. «А в цей день, повернувшись із чергування, зрештою прийняв рішення покинути селище. Бо залишатися вже було дуже-дуже небезпечно», – пригадує чоловік. На Волинь приїхав до двоюрідного брата, який служить прикордонником. За якийсь час, оговтавшись, винайняв квартиру і почав шукати, як реалізувати себе на новому місці.

 «Обставини роботи по всій Україні практично одинакові, – усміхається лікар. – Потрібно працювати – і все буде добре. Враховуючи спеціалізацію – акушерство й гінекологія, моя допомога у госпіталях не затребувана. Там більше потрібні травматологи, хірурги, анестезіологи. Тому вирішив, поки є можливість, працюватиму на благо нашої країни там, де буду найбільш корисними – за своїм фахом».

 Тож прийшов до колег, в Іваничівську лікарню. «Звернувся туди, мене взяли на роботу – так і працюю», – м’яко усміхається пан Сергій. Для медичного закладу він – справжня знахідка, адже акушери-гінекологи, ще й такі, які мають вишу категорію, вміють і можуть виконувати усі види оперативних втручань, надзвичайно затребувані. Тож чоловік «підсилив» кадровий потенціал лікарні і легко влився у колектив. Веде прийоми і працює у стаціонарі, надає планову і невідкладну медичну допомогу.

 Нові колеги люблять його за приязний характер і лагідну вдачу. «Дуже вдячний колективу, – каже і Сергій Якович. – Працюємо дружно, з гумором, підтримуємо одне одного у важку хвилину». Колеги навіть допомагали йому шукати житло поближче до роботи.

 Безпекова ситуація у Великій Писарівці ще дуже складна, особливо з моменту, коли бійці російського добровольчого корпусу розпочали операцію на території Грайворонського району, з яким межує Великописарівська громада. «Друзі і знайомі, які лишилися там, телефонували і розповідали, що в ці дні там був армагедон», – каже Сергій Дикий.

 Квартиру знайшов в Нововолинську, доїжджає із шахтарського міста в Іваничі. «Люди тут чудові, – усміхається лікар. – Такі ж, як і в нас на Сумщині. Дружелюбні, привітні. Але враховуючи вік, а мені вже 53 роки, адаптуватися на новому місці і в такий час досить непросто морально. Сумую за нашою природою. У вас красива річка, але в нас набагато більше річок, і ліси трішки не такі. А я люблю просто посидіти з вудочками, відпочити».

 На Волинь Сергій Якович спершу приїхав сам, а потім до нього приєдналися мама і бабуся його молодшого зятя, прихистив їх у Нововолинську. Обидві жінки, одна із Харкова, друга з Миколаєва, мусили покинути все і поїхати до чужого незнайомого міста. У Сергія Яковича вдома також залишилося усе, надбане роками – господарство, приватний будинок, а головне – друзі, родичі, близькі.

 «Війна поламала долі стількох людей, – зітхає лікар. – Але ми сподіваємося на перемогу. Ось війна закінчиться нашою перемогою – і життя людей поступово налагодиться».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З бюджету Іванич на зарплату Томашевській та її заступників пішло майже 900 тисяч гривень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити