image
 |  5 18 Листопада 2018 | 12:44

Глава польської православної церкви - агент спецслужб «Юрек»

Митрополит Сава – глава Польської православної церкви, собор єпископів якої не підтримав Україну на шляху до Томосу, – кілька десятиліть співпрацював зі спецслужбами своєї країни, роблячи доноси про колег.

Скандальний зв’язок викрили журналісти в 2009 році, нагадує український журналіст і блогер Віталій Портников для «Радіо Свобода».

«Він розповідав своїм кураторам про життя церкви, доносив на вільнодумних ієрархів, викривав тих, хто мав добрі стосунки зі священиками-греко-католиками і фактично став ключовою фігурою, яка забезпечувала контроль спецслужб ПНР в церковному житті», – сказано в матеріалі.

За словами блогера, митрополиту «було за що вибачатися». Період, коли Сава очолив єпархію в місті Білосток, Портников назвав «новою сторінкою в житті клірика».

«У цьому важливому польському місті було чимало православних і відносини між «Солідарністю» і церквою складалися вдало, так як вільна профспілка захищала права громадян будь-яких віросповідань. Але з появою на кафедрі Сави активістам «Солідарності» більше не сприяли. Сава закликав православних своєї єпархії не брати участь в діях, які «суперечать інтересам держави» і підтримав введення воєнного стану в Польщі», – зазначив він.

Незважаючи на те, що у церковника був і інший вибір, Портников підкреслює, що митрополита «важко назвати антигероєм», так як в Польщі тих років «від нього нічого іншого й не чекали», а Польська церква була залежна від РПЦ.

«У будь-якого покаяння є свої межі. І свої можливості у всіх спецслужб і їх «друзів». Спецслужб соціалістичної Польщі давно немає, їх архіви оприлюднені – завдяки чому ми й знаємо, що багато заяв митрополита Сави були пов’язані не з політикою, ні з його поглядами, навіть не з порадами РПЦ, а з зобов’язаннями агента «Юрека». А ось радянські спецслужби просто перетворилися у ФСБ і ГРУ і нишпорять по світу з «Новачком», – підсумував журналіст.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити