image
 |  0 11 Лютого 2020 | 18:09

Гнила підлога та знищена покрівля: Палац Браницьких в Любомлі - перебуває в аварійному стані

Пам’ятка архітектури національного значення – Палац Браницьких, що в Любомлі – перебуває в аварійному стані.

Про це розповів директор місцевого краєзнавчого музею Юрій Фініковський. Востаннє ремонтували будівлю 1957 року.

"По всій площині є протікання даху, дерев’яні крокви теж перебувають у стані руйнації, більшість із них уже гнилі, стіни уражені грибком, підвальне приміщення, яке знаходиться під будівлею, затоплене водою і під дією різних факторів це приміщення з часом може завалитися" – розповів директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський.

Він розповів, відтоді, як в середині 19 століття російський уряд конфіскував у Браницьких їх володіння, у палацу були різні власники.

У міжвоєнний період там були різні польські організації, зі встановленням радянської влади – розташовувався прикордонний загін. У післявоєнний період було профтехучилище, російська школа. З часу проголошення незалежності – спортшкола.

Краєзнавець Петро Троневич розповів, що зовсім поруч з палацом Браницьких, через рів розташований Замчесько, на якому розміщений меморіал, а в самому Замчеську добре збереглися підвали Івана Виговського (17 століття). Поруч – церква святого Юрія. Краєзнавець каже, що центр Любомля – це прекрасний комплекс пам’яток, який має бути збережений.

Читайте також: Скандал у садівничому товаристві біля Луцька: голову кооперативу звинувачують у махінаціях (ВІДЕО)

Зруйновані стіни, гнила підлога, знищена покрівля – такий стан будівлі з середини. На першому поверсі історичної пам’ятки - спортшкола. ЇЇ директор, Олег Максимович, розповів, що нині спортивні секції відвідують 311 дітей.

Міський голова ЛюбомляРоман Ющук розповів, що палац перебуває у власності Любомльської міської ради. Для того, щоб реставрувати споруду, потрібно виготовити проектно-кошторисну документацію, а це понад півмільйона гривень.

"Плануємо на сесії виділити кошти на проектно-кошторисну документацію, але тут об’єкт національного значення і ми звернулися в міністерство культури, щоб і вони звернули увагу на цю пам’ятку історії, тому що з боку держави має теж бути якесь сприяння, щоб цю пам’ятку довести до ладу і зберегти", – уточнив він.

Начальник відділу охорони культурної спадщини ОДА Віталій Стрільчук поясннює: "Ще у 2015-16 роках Любомльською міською радою були зроблені першочергові кроки щодо виготовлення кошторисної документації. Управління культури та ОДА були готові виступити учасниками по співфінансуванні, однак Любомльська міська рада перший етап розробила, а далі на умови співфінансування нікуди не зверталася".

Після реставрації у палаці Браницьких планують облаштувати музей. Нині його колекції, які музейник Юрій Фініковський називає унікальними, розміщуються у кількох кімнатах адмінприміщення:

"Маємо потужні колекції нумізматики, флористики, стародруків, іконопису. Археологічні збірки дуже цікаві, і на превеликий жаль, з цього масиву із 40-ка тисяч старовини ми можемо розмістити близько однієї тисячі експонатів".

Детальніше - у сюжеті UA:Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити