image
 |  7 31 Травня 2022 | 15:46

Голова Іваничівської селищної ради Томашевська загубилася у просторі і часі

Триває четвертий місяць повномасштабної агресії росії проти України. На Волинь і у Іваничівську громаду чи не щодня приходять повідомлення про загиблих, які віддали своє життя в боротьбі з підступним ворогом. А у Іваничах ніяк не можуть попрощатися з совєтсько-російським минулим. Причина бездіяльності та паралічу місцевої влади - позиція голови Іваничівської громади Лідії Томашевської.

Людина, яка у часи Януковича очолювала Іваничівську РДА і була надійною опорою Партії регіонів в області, вперто не хоче прощатися з символами російської окупації України. Вона забула про розстріли в'язнів Іваничівської тюрми, депортації і репресії українців, геноцид української нації, вчинений москвою. А зараз паперовими відписками блокує демонтаж совєтського танку, встановленого у селищі як символу військових перемог держави-агресора.

Схоже, Лідія Томашевська загубилася у просторі і часі та необ'єктивно оцінює реальність. Можливо, у голови Іваничівської громади є сентименти і душевна ностальгія за російським совєтським минулим. Не здивуюся, якщо вона сумує за періодом вірного служіння Партії регіонів, коли чиновники носили "георгієвські лєнточки" і урочисто святкували "день побєди". А може, Лідія Томашевська погано вчила історію України і не знає про мільйони закатованих, тому лояльно ставиться до російських пропагандистських пам'ятників. Які б не були внутрішні мотиви Лідії Томашевської, вони не дозволяють їй наважитися прибрати монумент на честь російської воєнної машини з публічного простору Іванич. Це очевидний факт.

Ще з початку агресії росії "Свобода" наголошувала: монументам, які символізують російську воєнну могутність, не місце на території громади. Та в той час як інші міста і села Волині активно позбавляються ознак російської окупації, у Іваничах Томашевська вирішила зберегти символ "руского міра".

Совєтський танк у Іваничах - це не просто пам'ятник, а уособлення російського трактування історичного минулого. Російської версії Другої світової війни і претензій на українські землі. Якщо ми хочемо назавжди звільнитися з-під впливу москви, маємо перестати сповідувати подвійні стандарти. І остаточно розірвати будь-який зв'язок з державою-агресором. Керівниця Іваничівської громади має займатися не бюрократичними завуальованими відписками, не тягнути час листуванням з різними інстанціями, а прибрати совєтський постамент.

Андрій Бадзюнь, голова Володимирської районної організації ВО "Свобода", депутат Нововолинської міської ради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити