image
 |  50 24 Січня 2024 | 14:39

Горілка: як правильно пити й чим закушувати

Горілка — це міцний алкогольний напій, який складається з етилового спирту (етанолу) і води. Етиловий спирт можна отримати з будь-якого продукту, що містить цукор, але в традиційному виробництві використовують зернові культури: пшеницю, жито, ячмінь або картоплю. Для виготовлення спирту зернові культури або картоплю спочатку ферментують, тобто переробляють під дією дріжджів у цукор, а потім переганяють у спирт. Отриманий продукт називається «сирим спиртом» і має міцність близько 96%. Для того щоб отримати горілку, сирий продукт очищають шляхом ректифікації. Під час процесу спирт переганяють кілька разів, відбираючи різні фракції. Унаслідок ректифікації отримують спирт високої міцності, який має нейтральний смак і запах. Залежно від виробника, пляшка горілки може містити продукт міцністю від 35% до 57%.

Температура подачі

Горілку прийнято пити охолодженою. Оптимальна температура подачі — від 6 до 10°С. Багато хто зберігає напій в морозильній камері, де набагато холодніше. Подавати якісну горілку настільки холодною не варто, тому що за низької температури і без того нейтральний смак горілки втрачається остаточно — залишається лише ефект спирту й холоду, що обпалює.

Правильне скло

Традиційно у країнах Східної Європи горілку подають у чистому вигляді. П'ють невеликими порціями по 30–50 мл зі спеціальних чарок. У більш традиційному варіанті чарка — це келих невеликого об’єму на ніжці. Сьогодні все частіше зустрічаються конусоподібні варіанти на короткій ніжці та шоти — келихи циліндричної форми на 40–60 мл. Будь-який з таких них підійде для подачі горілки. Їхня особливість — маленький об’єм. Для того щоб купити необхідний посуд та якісні напої, не треба витрачати багато часу — достатньо замовити все необхідне на сайті maudau.com.ua.

Гастрономічні поєднання

Соління — найтрадиційніші та найдемократичніші партнери горілки. Вони дуже різноманітні: солоні огірки, гриби, помідори, квашена капуста. Краще вибирати саме солоні, а не мариновані закуски, тому що оцет у маринаді створить додаткове навантаження на організм. Смажені м'ясо або риба — ще одна класична закуска до горілки. Жирні страви допомагають розчинити алкоголь і зробити його менш агресивним для шлунка. Смажені страви також мають приємний аромат, який добре поєднується з горілкою. Грибна юшка — це смачна і ситна страва, яку часто подають до напою. Гриби мають приємний аромат і смак, який добре поєднується з нейтральним смаком горілки. Юшка також справляє освіжаючий ефект, який допомагає зняти втому й почуття сп'яніння. Борщ — традиційна українська страва, яку складно представити без сала, пампушок та чарки горілки. Свіжі овочі, м'ясо і капуста надають борщу насиченого смаку і аромату, а горілка допомагає підкреслити їх і зробити страву ще смачнішою. Яку б закуску ви не вибрали, найголовніше — це компанія, з якою ви плануєте розділити трапезу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити