image
 |  4 8 Червня 2018 | 15:29

ГПУ відкрила на Мураєва кримінальну справу про держзраду

ГПУ відкрила кримінальне провадження стосовно народного депутата Євгена Мураєва за підозрою у державній зраді.
Про це 08 червня 2018 року повідомляє сайт «Укрінформ».
Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.
Генеральною прокуратурою України 08.06.2018 до ЄРДР внесено повідомлення щодо вчинення народним депутатом України Є.Мураєвим злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 383 КК України, - написала вона.

Підставою для відкриття провадження стало проголошення з трибуни парламенту народним депутатом Сергієм Пашинським промови щодо неправомірних дій Мураєва, зазначила Сарган.
Мураєв напередодні в інтерв'ю «112 каналу» надав правову оцінку засудженню судом країни-агресора українського кінорежисера Олега Сенцова, як терориста, а саме особу, яка готувала підпали та вибухи, чим поставив під сумнів доцільність можливого обміну О.Сенцова на осіб, які обвинувачуються та засуджені українськими судами за тероризм та сепаратизм, - зазначила Сарган.
Досудове розслідування вищезазначеного кримінального провадження доручено Головному слідчому управлінню СБУ, здійснення нагляду за додержанням законів у формі процесуального керівництва - Генеральній прокуратурі України.
Покарання за вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 ККУ, тобто за діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.
Як повідомляв «Укрінформ», голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Пашинський 8 червня закликав голову Служби безпеки України Василя Грицака та генерального прокурора Юрія Луценка порушити кримінальні справи проти народного депутата Євгена Мураєва за його заяви про українського політв’язня Кремля Олега Сенцов.
Я публічно звертаюся до голови СБУ із заявою порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 111 (державна зрада). Я публічно звертаюся до генерального прокурора України порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину), - сказав Пашинський.

Мураєв, який є власником телеканалу «NewsOne», 7 червня в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив, що український політв'язень Олег Сенцов «готував підпали та вибухи» і «для однієї частини населення він є терористом, для націоналістичної частини він є героєм».
Сенцов у серпні 2015 року був засуджений у Росії до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території анексованого Криму. 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування із вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.
Нині в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років ув'язнення у колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити