image
 |  5 27 Жовтня 2021 | 21:40

Громада вимагає зупинити ліквідацію ДП «Старовижівське лісове господарство»

Старовижівська селищна рада звернулася до Держлісагентства України представників обласної та місцевої влади щодо ситуації, яка склалась у зв’язку з намірами припинити діяльність ДП «Старовижівське лісове господарство».

Про це зокрема йдеться в листі-зверненні Старовижівської селищної ради за підписом її голови Василя Камінського.

«Починаючи з лютого 2021 року, йде обговорення лісового господарства. Жодного нормативного документу про мету, доцільність та ефективність реформування немає, але на рівні обласних управлінь лісових та мисливських господарств та Державного агентства лісових ресурсів України й Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України було вирішено про об’єднання державних лісогосподарських підприємств по всій Україні. Ми – за реформування лісової галузі, але з урахуванням професійної думки лісівників, громади та всіх зацікавлених сторін», – йдеться у зверненні.

Автори звернення висловлюють подив, чому ДП «Старовижівське лісове господарство», штат якого налічує 155 осіб, вирішили приєднати до ДП «Ковельське лісове господарство», де працює лише 70 працівників і яке має набагато менші потужності.

«Протягом 9 місяців 2021 року до бюджету Старовижівської територіальної громади від ДП «Старовижівське лісове господарство» надійшло 4126 тис. грн. податків та зборів, що становить 14,76 % від загальної кількості, з них: податок з доходів фізичних осіб – 2501 тис. грн – 9,3 %, плата за землю – 211 тис. грн – 13,6 %, збір з використання спеціальних лісових ресурсів – 1414 тис. грн – 55 %.

Сьогодні в комунальній власності селищної ради є 2 медичних комунальних некомерційних підприємства, 23 заклади гуманітарної сфери, з них: 9 закладів загальної середньої освіти, 8 закладів дошкільної освіти, 1 позашкільний, 1 інклюзивно-ресурсний центр, 3 заклади культури, 1 центр надання соціальних послуг. Утримання даних закладів потребує значних фінансових ресурсів, яких при припиненні діяльності найпотужнішого платника податків, в бюджеті громади просто не залишиться. Це призведе до скоррочення чисельності закладів, безробіття, чвсткового зубожіння населення громади», – додають автори звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мали б подивитися українським воїнам у вічі, - лучанин про футболістів з України, які грають у Росії

Редакція «ВолиньUА» звернулася за коментарем до секретаря постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Олександра Пирожика (фракція ВО «Свобода»).

«Схоже, плануючи реформу, ніхто не задавався питанням, як ця реформа вплине на місцеві бюджети, адже для багатьох сільських і селищних громад саме лісові господарства є бюджетоутворюючими. До прикладу, ДП «Старовижівське лісове господарство» є одним із найпотужніших в області та одним із базових на Волинському Поліссі, тож його приєднання до менш потужного однозначно матиме згубні наслідки для місцевої громади. Таке рішення навряд чи помітно позначиться на розвитку Ковельської громади з її розвиненою міською інфраструктурою. Для міста – мільйон більше чи менше – не відіграє суттєвої ролі. Натомість для Старовижівської громади воно носить стратегічний характер. Після ліквідації ДП «Старовижівське лісове господарство» ця громада втратить мільйони...

До слова, це – не єдине таке непродумане рішення. Аналогічну ситуацію маємо на Маневиччині, де під ліквідацію потрапляє ДП «Поліське лісове господарство». Це питання вже порушували депутати обласної ради під час недавнього засідання екологічної комісії. Доведеться ініціювати скликання комісії знову, аби розглянути всі подібні звернення, які надходять на адресу обласної ради від територіальних громад. На мою думку, не можна здійснити ефективної реформи лісової галузі, не враховуючи позиції місцевих громад», – прокоментував ситуацію депутат Олександр Пирожик.

У зв’язку з ситуацією, яка склалася, Старовижівська селищна рада наполегливо просить зупинити дії по припиненню діяльності ДП «Старовижівське лісове господарство» шляхом відміни відповідного наказу Держлісагентства України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві під Кабміном мітингували перевізники: повідомили чому (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити