image
 |  0 11 Січня 2019 | 19:32

Громадськість закликає Гройсмана вжити заходів з підтримки вітчизняного виробника (ВІДЕО)

Депутати від «Свободи» вимагають провести перевірку можливої причетності держслужбовців і чиновників «Укравтодору» до лобіювання інтересів іноземних компаній, які працюють з Москвою. Київ.

11 січня, громадські діячі закликають прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана вжити заходів з імпортозаміщення та підтримки вітчизняного виробника з метою мінімізації впливу пов'язаних з Росією іноземних компаній на економіку України, зокрема, в дорожній сфері, а також провести перевірку можливої причетності посадовців «Укравтодору» до лобіювання інтересів російських компаній.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив депутат Київради, народний депутат сьомого скликання Юрій Сиротюк.

«Народні депутати від «Свободи» звернулися до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою зупинити тендер з ремонту траси Київ-Одеса, який виграла компанія «Будівельно-монтажний трест №8», яка належить держхолдингу «Белавтодор».

Ми вважаємо, що Україна має уважніше вибирати економічних партнерів і не вибирати таких, які можуть застосовувати економічний інструмент з метою політичного тиску. Але найголовніше: щоб зміцнювати українську економіку ми маємо застосовувати заходи неопротекціонізму, імпортозаміщення та підтримки вітчизняного виробника», - сказав він, додавши, що ситуація з виграшем тендера білоруською компанією, яка значною мірою залежить від Росії, неприпустима.

Сиротюк зазначив, що народні депутати від партії «Свобода» вимагають провести перевірку можливої причетності держслужбовців і чиновників «Укравтодору» до лобіювання інтересів іноземних компаній, які працюють з Москвою.

За його словами, сьогодні багато країн, в тому числі західні, проводять політику неопротекціонізму. «Ми розуміємо, що будівництво доріг в Україні може стати одним з елементів економічного прориву. В Україні є фірми, які можуть будувати дороги.

Але коли іноземна компанія виграє тендер на 600 мільйонів гривень з різницею в одну тисячу гривень - хіба це розумний підхід? Це призведе до ослаблення України. Рівень конкуренції в нашій країні достатній для залучення національних компаній.

Або навіть іноземних, але які не є союзниками Росії», - сказав Сиротюк. Також він зазначив, що товарообіг між Україною і Білоруссю збільшує вплив Білорусі на економіку нашої країни. «Коли ми говоримо про білоруські нафтопродукти, то це російська нафта, яка переробляється на бензин і продається в Україні. У будь-який момент це може створити паливну кризу в нашій країні», - сказав депутат.

При цьому Сиротюк повідомив, що неодноразово стикався з ситуацією, коли шляхом корупційних оборудок закуповуються вагони метро в Росії або закуповуються імпортні трамваї з ціною на копійки нижче, ніж українські.

«Це гробить українське виробництво. Будучи економічно слабкою країною, ми посилюємо нашу залежність. Країна має захищати свого виробника і давати йому преференції», - додав він.

При цьому він зазначив, що режим Лукашенка повністю залежить від Путіна.

«Якщо ми хочемо зберегти мирного і доброго сусіда в особі Білорусі, то ми маємо працювати з самими білорусами. Допомагати у встановленні там демократичного ладу, відродження опозиційних демократичних сил. Це все там зараз зачищено і знищено. Я з 1991 року допомагав білоруським молодіжним організаціям в їх політичній діяльності. Більшість членів цих організацій пройшли в'язниці або загинули. Той, хто вижив, зараз знаходиться в інших країнах. Тому я вважаю, нашим партнером може бути тільки демократична Білорусь, а за Лукашенка ця країна є інструментом Росії», - сказав депутат.

У своєму виступі на прес-конференції політичний експерт Олександр Аронець повідомив, що народні депутати від всеукраїнського об'єднання «Свобода» будуть збирати підписи в парламенті з метою звернення до Гройсмана.

«Народні депутати від всеукраїнського об'єднання «Свобода» будуть збирати підписи в парламенті з метою звернення до Гройсману із запитанням: ви з Україною чи з сателітом Кремля Білоруссю? Будьте послідовним. Ви вже скасували продаж «Центренерго» на підставі того, що білоруська компанія з російськими грошима хотіла підняти ціну і купити важливий для економіки актив», - сказав Аронець.

При цьому він зазначив, що Білорусь повністю залежить від Росії і постійно стає на її бік у міжнародних питаннях.

«Останні заяви Путіна і Лукашенка щодо створення так званої союзної країни підтвердили: остаточна анексія Білорусі Росією - питання часу. Більш того, економіка Білорусі функціонує за рахунок субсидій з російського бюджету. Також можна згадати, що тільки протягом 2018 року Білорусь неодноразово ставала на бік Кремля в ООН.

Наприклад, 22 вересня Білорусь проголосувала проти включення в порядок денний Генасамблеї ООН пункту про ситуацію на окупованих територіях України.

16 листопада проголосувала проти резолюції, в якій перераховувалися імена українських політв'язнів. Затримання українських громадян на території Білорусі. Таких прикладів багато. Тому Україна не повинна тішити себе ілюзіями», - підкреслив він.

Однак, за словами Аронця, натомість Україна фінансує союзника Кремля з держбюджету.

«Протягом останнього року білоруські компанії, що входять в держкомпанію «Белавтодор», виграють 14 тендерів на ремонт доріг на загальну суму 1,5 млрд грн. Один з найбільших - ремонт траси Київ-Одеса. В інших тендерах білоруські компанії також ставлять найнижчу ціну, займаючись демпінгом ринку», - сказав він. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити