image
 |  5 7 Листопада 2017 | 06:28

Гройсмана можуть позбавити права обіймати посаду Прем'єр-міністра

Генпрокуратура розпочала кримiнальне провадження щодо Володимира Гройсмана. Воно стосується пiдробки документа про вищу освiту прем'єр-мiнiстра України.

Про це повiдомив позафракцiйний народний депутат Вiталiй Купрiй, за зверненням якого й розпочате розслiдування, - інформує Еxpres.ua.

У вiдповiдi Генпрокуратури Купрiю, зокрема, написано, що вiдомство розглянуло його звернення про пiдробку диплома серiї КВ №23554610, i за наведеними фактами 25.10.2017 року внесено вiдомостi до Єдиного реєстру досудових розслiдувань за №42017000000003376 за ознаками кримiнального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України (пiдробка документiв).

Докладнiше про це - у нашiй розмовi з Вiталiєм Купрiєм.

- Як у вас виникли пiдозри, що з освiтою Гройсмана щось не те?

- Перед тим як Верховна Рада мала голосувати за призначення Володимира Гройсмана прем'єр-мiнiстром, усiм народним депутатам роздали його особову картку та автобiографiю. Тодi я одразу звернув увагу на пункт про освiту. У документах було зазначено, що вищу освiту теперiшнiй глава уряду здобув у Мiжрегiональнiй академiї управлiння персоналом (МАУП) у 2002 - 2003 роках. I, незважаючи на те, що його спецiальнiсть, вказана в дипломi, називалася правильно - "правознавство", у своїй автобiографiї вiн написав "юриспруденцiя".

До того в теперiшнього глави уряду була лише середня освiта. Виходить, що вищу освiту вiн здобув за рiк-пiвтора. Це, згiдно з законом, неможливо! Далi Гройсман написав, що у 2007 - 2010 роках у Нацакадемiї держуправлiння при Президентовi вiн здобув квалiфiкацiю магiстра. Однак якщо з'ясується, що перший диплом пiдроблений, то обидва документи про освiту не можна визнавати чинними.

- Якi були вашi подальшi дiї?

- Далi я скерував запит до МАУП. Але менi так i не надали iнформацiї, хто викладав у теперiшнього глави уряду та якi предмети Гройсман вивчав. Тодi скерував звернення тодiшньому генпрокурору Вiкторовi Шокiну, але вiн вiдмовився розпочинати кримiнальне провадження.

Але пiсля того, як Гройсман на телеканалах заявив, що не всiм обов'язково мати вищу освiту, я вирiшив поновити звернення i скерував його вже генпрокурору Луценковi. I цього разу кримiнальне провадження таки розпочали. Якщо пiдозри пiдтвердяться, то Гройсман не матиме права обiймати посаду керiвника уряду. Бо, згiдно з Законом "Про Кабiнет Мiнiстрiв України", особа, яка є членом Кабмiну, повинна мати вищу освiту. Крiм того, можна буде поставити питання про його притягнення до кримiнальної вiдповiдальностi.

- А на урядовому порталi є iнформацiя, що у 1995 - 1999 роках Гройсман навчався у Вiнницькому iнститутi регiональної економiки та управлiння i здобув квалiфiкацiю юриста за спецiальнiстю "правознавство". Якщо це виявиться правдою, то виходить, що в МАУП глава уряду лише довчався...

- Я посилаюся лише на тi офiцiйнi документи, якi роздали народним депутатам, коли треба було голосувати за кандидатуру Гройсмана на посаду прем'єра, - його автобiографiю та особову картку. Якщо виявиться, що iнформацiя в них недостовiрна, треба ставити питання про притягнення до вiдповiдальностi за пiдробку документiв.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити