image
 |  4 4 Січня 2022 | 22:31

Хабарництво у луцькому виші: викладач продовжує працювати після скандалу

Луцький міськрайонний суд звільнив від відповідальності завідувача військової кафедри Луцького національного технічного університету за хабар від студента. Справу розглядали майже три роки, згодом перекваліфікували і врешті закрили.

Відповідну ухвалу Луцький міськрайонний суд виніс 9-го грудня 2021 року, - пише Сила правди.

Влітку 2018-го завідувача військової кафедри Луцького національного технічного університету Павла Турсумуратова зловили на гарячому під час отримання 200 доларів хабаря від студента за позитивну оцінку на випускному іспиті. Його викрили співробітники Служби безпеки України.

Під час обшуку у сумці викладача знайшли ще 100 доларів США і майже 800 гривень, у сейфі – 12 тисяч 867 гривень. Кошти вилучили, майно арештували.

Павлу Турсумуратову інкримінували ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

«Підозрюваний Павло Турсумуратов, обіймаючи посаду завідувача кафедри військової підготовки Луцького національного технічного університету вчинив тяжкий злочин, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років», – йшлося в обвинувачені.

Викладачеві обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання і відсторонили від посади.

«Факт перебування на вказаній посаді Павла Турсумуратова, якому у встановленому законом порядку повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, дискредитує діючу систему освіти України в цілому та викликає негативний суспільний резонанс, в тому числі у засобах масової інформації», – йдеться в ухвалі.

Попри те, що гроші були оброблені спецречовиною, а розмови відзняті на приховану камеру, слідство тривало пів року. Призначили низку експертиз, в тому числі почеркознавчу, фоноскопічну і портретну. Слідчі також перевіряли інформацію про систематичне вимагання грошей у студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада на Волині продає захаращену земельну ділянку (ФОТО)

У суд справа потрапила у січні 2019 року і кваліфікувалася як важкий злочин. 9 грудня 2021-го Павло Турсумуратов подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків. Суддя Луцького міськрайонного суду Олеся Калькова погодилась і закрила справу. Власне з ухвали про закриття провадження і випливає, що перед тим як зовсім закрити його пом’якшили: статтю 368 Кримінального кодексу України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної службовою особою) замінили на 354 (Підкуп працівника підприємства, установи чи організації).

«З матеріалів кримінального провадження слідує, що Павло Турсумуратов обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 354 КК України, які відносяться до категорії не тяжких, з моменту вчинення інкримінованого йому злочину минуло більше трьох років, перебіг строку не зупинявся і не переривався, а обвинувачений, погоджується на закриття кримінального провадження щодо нього», – йдеться в судовому документі.

До слова, 200 доларів США конфіскували в дохід держави. А от решту вилучених при обшуках коштів, штани, два мобільні телефони і банківські картки повернули Павлу Турсумуратову.

Рішення суду уже набрало законної сили, а сам Павло Турсумуратов продовжив працювати в університеті і залишається завідувачем кафедри військової підготовки ЛНТУ. Влітку 2021-го він розповідав журналістам як відбувається присяга курсантів у виші.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити