image
 |  16 23 Лютого 2023 | 14:19

Холод, сирість, багно, обстріли, штурм за штурмом. Бахмут. Вижити, виконати бойове завдання

243-ій батальйон територіальної оборони ЗСУ, який брав участь у бойових діях в Бахмуті та на його околицях восени-взимку, зібрав та опублікував інформацію про досвід бійців, що працювали на позиціях. Вони кожного дня відбивали штурми позицій бійцями ПВК "Вагнер" і розповіли про те, в яких умовах їм доводилося перебувати і як вони в них виживали. 

В цьому тексті описаний досвід наших бійців на цій ділянці фронту. Він знадобиться кожному бійцю на будь-якому відрізку.

Всі описані тут речі написані потом та кров’ю. Через горнило війни пройде ще багато людей і ці знання знадобляться всім. Ми пройшли бої в Бахмуті та його найближчих околицях. Їх пройде ще не один підрозділ.

Холод і сирість. Добре продумайте утеплення куди б не йшли. На розвідку чи в окоп. Коли під ногами багно і вода, гумові чоботи - добре коли ви ходите, але погано, коли стоїте. Навіть якщо вони з утепленням. Талани - краще. Слава Таланам.

Загалом багато ваших проблем з холодом вирішить правильний підбір шарів одягу. Якісна термобілизна. Один шар для відведення вологи - інший для утеплення.

Коли скрізь багнюка, подітись ніде. В болоті буде все. Зброя, амуніція, БК, одяг, особисті речі. Треба подбати щоб було місце для того, щоб все це сушити при поверненні (тепле і сухе). Вода зробить важчим і скованішим.

Маленькі саперні лопатки - повне гімно. Точніше не так, складні маленькі лопатки. Краще тягати за собою повноцінну лопату. На жаль, така можливітсь є не завжди. Якщо єдиний вибір - саперна, то це має бути міцна і суцільна класична лопатка. Працювати доведеться часто в лісопосадках. Справді хороша лопата може замінити сокиру.

Коли ведуться інтесивні бої, ротація на позиціях затримується. Треба бути до цього готовим. Доба може перетворитися на дві доби і три. Треба продумати сухпайок, воду. В кожному шарі спорядження мають бути запасні сухі шкарпетки.

Але завжди стоятиме вибір по корисному навантаженню. Головне, що треба взяти - це боєкомплект, це гранати. Зробіть все щоб розжитися підствольником. Їда і вода потрібні, але БК потрібніший. Питання голоду можуть вирішити протеїнові батончики, спікерси, горіхи.

Організми слідкують коли відбувається ротація і ведуть обстріли проходів, по яких пересуваються групи. Якщо єдиний шлях відходу - посадка, очікуйте прощальний сплют з мінометів і навіть Градів.

Над головою завжди висять дрони. Їхні і наші. Дрон може скинути на голову боєприпас. Але по можливості все ж уточнюйте чий дрон у повітрі. Якщо не зіб’єте помилково свій, можливо він врятує вам життя.

Подбайте про накриття. Якщо ворожий дрон показує наявність позиції, він тоді не покаже чи хтось там є. Тоді не завжди ризикнуть витрачати на цей окоп боєприпас для скиду.

Піхота з окопа теж може коригувати артилерію та важкі протипіхотні засоби. Треба пропрацювати алгоритм як це робити. З‘ясувати які умовні позначення використовуються у секторі.

Варто забути історії про безпомічних мобіків та зеків, які самі розвалюються на ходу. Організм зі зброєю може вас убити. Зрештою, вам про це забути не дадуть.

Якщо ваша позиція в лісопосадці, підари хочуть викрити її. Для цього можуть стріляти над головою неприцільно. Провокувати на вогонь у відповідь. Коли ви відповідаєте, вони бачать звідки постріли і вже гасять вас. Це треба враховувати. Також вночі використовують ліхтарі щоб спровокувати, викликати на себе вогонь.

Стріляйте одиночними. Одиночний постріл точніший. Вогонь чергами ставить вас під ризик виходу зброї з ладу. І це буде кінець. Однозначно. Також це допомагає економити БК і використовувати його раціональніше.

Якщо у вас є дрон і ви проводите аеророзвідку, слідкуйте за оточенням. Якщо біля вас починає розгортатися міномет, женіть в шию або міняйте позицію. Вони підуть, а пролетить по вас.

Не вся арта стріляє точно. Не всі пілоти коригують точно. Часто треба притертися/пристрілятися. На це йде час і боєкомплект. Іноді десятки снарядів ідуть в молоко, іноді кількох вистачає щоб знищити організмів під корінь. Майте терпіння, але робіть висновки, може щось не так.

Якщо вам сказали, що на позиціях є зброя, боєкомплект та інше, це не означає, що так і є. Зброя може бути неробоча. Припаси можуть не донести або понести на іншу позицію. Треба перевіряти чи брати з собою.

Те ж саме з людьми. Командир може бути впевнений, що в нього на пункті 4 людей, а їх насправді 2. Бо хтось вже поранений, а хтось захворів. А інфа до командира через одну-дві ланки не дійшла.

На рацію не завжди можна покластися. Зв’язок глушать. Рації втрачаються на позиціях під час бою, пересування тощо. Якщо рацію втрачено, всі треба перепрошити. Скоріш за все підари вас вже слухають.

Не забувати налагодити зв’язок з місцевими жителями. Так вони там ще є. В них є потреби. Ймовірно серед них є колаборанти, але ви їх не вирахуєте. Можете не попадати на очі - не попадайте. Не можете - поводьте себе по-людськи.

Про зв’язок із суміжними підрозділами - само собою. Вийдіть на контакт, знайти хто у вас справа і зліва, домовтесь про способи комунікації, кодові слова і сигнали, умовні позначення.

Фото/відео в соцмережах краще викладати коли вже не на тих позиціях. Або краще взагалі не викладати. Краще потерпіти місяць/півтора. Організми проводять операційну розвідку і можуть вирахувати місця куди можна успішно накидати вам. Як не вб’ють, то покалічать. Будь-які фото мають бути такими, які не привязуються до топографії.

Найстрашніше - це авіація. Навіть своя - це страшно. Краще не потрапляти на відкриту місцевість, тим більше, коли авіація ворога в повітрі. Ми знаємо коли вона в повітрі. Підари знають коли повітрі наші.

Танк - це теж страшно. Зараз підари намагаються ховати і використовувати танки більш обережно. Стріляє прямою наводкою. Часу між виходом і прильотом нема. Свист артилерійського снаряду можна почути. Як він шурхотить об повітря. Є мінімальний час упасти. Танк часу не дає.

Але навряд чи штурмовик буде злітати в повітря, щоб накрити спостережний пункт. А от АГС - інша справа. Це страшна зброя також. В організмів до неї багато БК, вона накриває площі і якщо нічого з цим не зробити, рано чи пізно ваш окоп таки можуть засипати гранатами.

Треба дивитися під ноги скрізь, навіть там, де, здавалося б, боятися нічого. Лінія зіткнення нестабільна. Можна нарватися на сюрпризи як від наших, так і від русні.

Треба постійно думати про воду. З водою біда. Тому питання постачання, зберігання, запасу води завжди має в вирішуватися і бути у фокусі уваги. Можна не пити багато на позиції, але поза нею води треба чимало. І її на місці може просто не бути.

Кожен боєць повинен вміти стріляти з усього, що є в його підрозділі. І взагалі треба вивчати всю можливу зброю. Може вийти так, що у ваші руки в секторі потрапить щось, з чим ви раніше не мали справи, а стріляти неба вже.

Готуйтесь, бережіть себе і одне одного. Бо люди - це головне.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити