image
 |  4 24 Червня 2023 | 01:00

Хто вони Ваші “сусіди по серверу”, чому впливають на ваш сайт, та як з цим боротись*

Найближчою аналогією, коли згадують про хостинг сайтів можна назвати багатоквартирний будинок. Де будинок це фізичний сервер в дата центрі а сотні квартир і мешканців цього будинку, це власне сайти розміщені на такому сервері. У всіх мешканців такого будинку одна адреса, усі комунікації спільні, а отже і проблеми, пов’язані з їх утриманням спільні. Більшість мешканців не знають усіх сусідів, комунікують зрідка, і проблеми спільні також вирішують рідко.

Аналогія більш ніж співставна і зараз ми детально її розберемо.

Спільна адреса.

Виділений фізичний сервер має одну основну IP адресу, більшість сайтів віртуального хостингу використовують саме її, для позначення зв'язку домен-сервер, себто в мереж десятки і сотні сайтів можуть бути розміщені на одному спільному IP. Які проблеми це може викликати? Сайт вашого сусіда по серверу може бути зламано, або користувач свідомо може здійснювати недобросовісну діяльність, внаслідок якої, спільний IP буде скомпрометовано. Це може призвести до песимізації в пошуковій видачі вашого сайту, а ваші листи будуть автоматично відправлені в спам поштових клієнтів ваших користувачів.

Спільні комунікації.

Виділений канал інтернет з'єднання, виділений на сервер також використовується всіма сайтами порівну, а отже, коли хтось використає ліміт, або завантажить мережу, швидкість зєднання впаде у всіх інших користувачів.

Спільні ресурси.

Ресурси сервера такі як оперативна пам’ять, процесорна потужність, потужність ядра ОС виділяються рівнозначно на всіх користувачів серверу залежно від обраного тарифу. Проте жодна панель керування не може обмежити на 100% ліміти для усіх користувачів. Як результат, кілька недобросовісних, або технічно слабких проекти можуть завантажити систему. Як результат, спільні ресурси виділені для всіх, будуть використані кількома “важкими” проектами

Спільна підтримка.

У всіх користувачів сервером одна спільна технічна підтримка, а це значить, що усі проблеми також вирішуються спільно. Таким чином, якщо на сервері кілька користувачів вимагатимуть більше уваги за інших, часу на виконання інших задач у підтримки може стати меньше. І чим більше користувачів на одному сервері, тим гострішою стане така проблема у разі виникнення глобальної проблеми з сервером.

Як же можна принаймні уберегти себе від дій таких сусідів по серверу?

Спеціально для цього створили віртуальні виділені сервера або VDS(приклад тарифів VDS), повні ізольовані аналоги фізичних серверів, де усі ресурси виділені одному користувачу, а вплив сусідів мінімізований завдяки ряду переваг:

• виділеній IP адресі

• особистому ядру ОС

• панелі керування

• root доступу

Це дозволяє ізолювати себе від негативного впливу інших користувачів спільного серверу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити