image
 |  2 29 Січня 2020 | 08:47

Ім’я волинянки Лукерії Бойко викарбують на стіні Пошани в Єрусалимі (ФОТО, ВІДЕО)

Волинянка за порятунок єврейської дівчинки номінована на «Праведника народів світу».

Про це повідомляє «UA.Волинь».

Під час Другої світової війни сім’я Бойків із села Маркостав Володимир-Волинського району врятувала єврейську дівчинку. На околиці села П’ятидні місцевий краєзнавець Володимир Музиченко показує братські могили, у яких, за його словами, 1943 року нацисти розстріляли близько 18 тисяч євреїв.

Про родину Бойків із села Маркостав, яка в роки Другої світової війни прихистила єврейську дівчинку, дізнався випадково, каже краєзнавець.

Краєзнавець Володимир Музиченко:

«Вижили випадково одиниці. Відомий факт: жінка, яка вижила, живе в Ізраїлі, вона вилізла з-під трупів. В одній машині люди вчинили колотнечу і розбіглися, але це були виняткові випадки. В 2017 році презентував свою книжку, присвячену історії єврейської громади в Гарвардському університеті, в Сполучених Штатах. Після презентації до мене підійшла людина, яка представилася Сіднеєм і він сказав мені, що його мама із Людмира, це єврейська назва Володимира, і вона була врятована українською родиною. Повернувшись в Україну, я розшукав цю родину. Ми познайомилися із сином жінки, яка врятувала, це Лукія Бойко».

Любов Іваницька – онука Лукерії Бойко, жінки, яка врятувала єврейську дівчинку Маню Лейфер. Вона говорить: цю історію розповів їй нині покійний батько Леонід Бойко. На той момент було 10 років.

Онука Лукерії Бойко Любов Іваницька:

«Моя бабуся, маючи четверо дітей, взяла в свою сім’ю молоду єврейську дівчину. Їхня сім’я була загнана в гетто і там загинула уся їхня родина, 60 чоловік. Залишилися живими лише її мама, дві сестри, дядько і його син. І вони вирішили втікати і їм це вдалося. І вони шукали місце для переховування».

Онука Лукерії Бойко Любов Іваницька:

«Ховали на печі і закладали подушками і хтось в цей час мусив сидіти біля неї, бо могла й поворушитися, то щоб не було ніякої підозри. Але, дякувати Богу, все обходилося так от два роки. У селі ніхто не знав, знав лише сільський староста і бабусина сестра Анна знала, що вони переховують єврейку. Моя бабуся була глибоко віруюча людина і вона вірила, що Бог її охоронить і покладала всю надію на нього. І так і сталося, що два роки вони переховували її і всі залишилися живі і залишилася Маня. Вона дуже цінувала те, що врятувала їй життя. Життя – то є святе».

2007 року родина Лейферів розшукала родину Бойків. Усі троє синів врятованої приїздили в Україну – батьківщину своєї матері. Сама Маня спілкувалась з Бойками лише телефоном. П’ять років тому Маня Лейфер померла.

Документи для того, аби родині Бойків присвоїли звання «Праведників народів світу», краєзнавець Володимир Музиченко подав торік. Лист з Єрусалима родина отримала у жовтні 2019 року, у ньому йдеться, що Лукерія Бойко отримує звання «Праведник світу» посмертно. 5 лютого медаль і почесну грамоту вручать її онуці Любові Іваницькій.

Нині звання «Праведників народів світу» мають 22 тисячі людей з різних країн світу. У місті Володимирі-Волинському і районі їх 80, каже Володимир Музиченко. Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль не хоче визнавати Голодомор в Україні геноцидом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити