image
 |  547 1 Лютого 2024 | 08:54

Інна Хільковець: Діти – наша основна мотивація

Нововолинський науковий ліцей – відомий освітній заклад на теренах Волині. У лютому 2020 року його очолила депутат Володимирської районної ради від ВО "Свобода" Інна Хільковець. У інтерв’ю пані Інна розповідає про основні досягнення освітнього закладу, секрети ефективного менеджменту, а також про свою депутатську і громадську діяльність.

- Інно Петрівно, у чому особливість Нововолинського наукового ліцею – одного з найкращих закладів середньої освіти Волинської області?

- Ми приділяємо основну увагу якості освітнього процесу, профільному та поглибленому вивченню предметів. Наш ліцей вже багато років працює як заклад саме профільної освіти. Ще у восьмому класі діти можуть вибрати предмети, які хочуть вивчати поглиблено, потім у старших класах - обирають конкретну спеціалізацію. Така форма організації освітнього процесу дає свої позитивні результати.

Оскільки ліцей - науковий, то діти націлюються на роботу, яка пов’язана з наукою. У нас підписано угоди про співпрацю з Волинською обласною МАН, та університетами, зокрема Волинським національним університетом імені Лесі Українки, Львівським національним університетом імені Івана Франка, Львівською політехнікою, Львівським лісотехнічним університетом, Національним технічним університетом «Харківським політехнічним інститутом» та Львівським національним університетом ветеринарної медицини ім. Гжицького. Це, безумовно, дає свій результат. У закладі працює творчий, сучасний і згуртований колектив. Усі 50 педагогічних працівників ліцею – справжні професіонали свої справи, які вміють знайти індивідуальний підхід до кожного учня. Педагоги неодноразово здобували перемоги в освітніх конкурсах і передають свої знання, мудрість та досвід нашим юним вихованцям.

- Розкажіть про успіхи ваших учнів.

- За результатами дослідження Центру якості освіти на основі даних міжпредметного мультимедійного тесту у 2022-2023 н.р. наш заклад посів четверте місце у рейтингу серед інших освітніх закладів області, маючи три найвищих результати (200 балів): з української мови – 1 , з математики – 2.

Враховуючи те, що у рейтингу беруть участь кілька сот шкіл з Волині, це хороший результат. У 2021/22 році у нас було п'яте місце. А у 2020/21 навчальному році – десяте. До речі, десяте місце у рейтингу ми здобули під час пандемії. Тоді навчання проходило переважно дистанційно і нам вдалося знайти оптимальний підхід для надання освітніх послуг здобувачам освіти.

Минулого навчального року наші учні посіли І місце у IV етапі Всеукраїнської олімпіади з хімії і ІІІ місце у ІV етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови та фізики. Також у нас є переможці фінальних етапів інших змагань, конкурсів, турнірів. За підсумками національного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад стипендією Президента України відзначено Пух Марину (переможця ІV етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії), стипендією Кабінету Міністрів – Бик Діану (переможця ІV етапу Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури). У Всеукраїнському Інтернет-турнір з природничих дисциплін "Відкрита природнича демонстрація" команда ліцею здобула перемогу (ІІІ місце).

На базі закладу проводиться дослідно-експериментальна робота з теми: «Моделювання STEM-орієнтованого освітнього середовища для розвитку успішної особистості випускника наукового ліцею». З вересня 2022 по червень 2024 працюємо над реалізацією ІІ (формувального) етапу дослідження.

- Як складається доля випускників ліцею?

- Фактично усі випускники Нововолинського наукового ліцею є студентами закладів вищої освіти не тільки України, а й Великої Британії, Німеччини, США. Нововолинський науковий ліцей співпрацює з UGS (Ukraine Global Scholars) – благодійною організацією, яка допомагає українським талановитим учням старших класів успішно вступати до найкращих у світі шкіл-пансіонів та університетів. Цьогоріч завдяки такій підтримці наші ліцеїсти отримали стипендії для навчання у закордонних освітніх закладах: Рєнат Харлан навчається в американській школі-пансіоні Woodberry Forest, яка виділила йому стипендію у розмірі 195 тисяч доларів, а Михайло Зінчук - у пансіоні Middlesex School (стипендія - 145 тисяч доларів).

У 2022 році отримали стипендії за цією програмою Назарук Ліза - Emma WillardSchool, США та Матвіюк Вікторія –WestBuckland, Велика Британія. Суми стипендій значні: 123 тисячі доларів та 96 тисяч фунтів стерлінгів.

- Як вплинула на роботу ліцею повномасштабна війна росії проти України?

 - З початком повномасштабної війни заклад став прихистком для 361 внутрішньо переміщеної особи з 12 областей України. Українці, які були змушені покинути свої домівки через війну, мешкали у нас з березня по липень 2022 року. Ми забезпечили людей проживанням, харчуванням та психологічною підтримкою. Активно працювали з благодійними фондами, які доставляли гуманітарну допомогу. Приємно, що нам також допомагали наші колишні випускники, частина яких мешкає за кордоном.

Стали вже хорошою традицією у закладі благодійні ярмарки, кошти з яких йдуть на допомогу ЗСУ. Власними силами придбали планшет, каску, тактичні навушники та іншу амуніцію нашому працівнику, який служить у ЗСУ з перших днів повномасштабної війни. Неодноразово працівники ліцею долучились до зборів продуктів харчування разом з місцевою громадою. А нещодавно ми придбали розвідувальний квадрокоптер Mavic-3 PRO для наших захисників.

- Нововолинський ліцей – установа інтернатного типу. Тож облаштування його матеріально-технічної бази потребує особливих підходів. Як вирішуєте ці питання?

- Дійсно, у структуру нашого ліцею входить пансіон для іногородніх ліцеїстів. Тому ми маємо дбати не лише про хороші умови навчання, а й проживання. Зараз у нашому закладі навчається 351 дитина. З початком повномасштабної війни ми зробили все можливе, щоб зберегти якомога більшу кількість учнів. У другій половині дня ліцеїсти перебувають під наглядом вихователів, займаються підготовкою домашніх завдань. Понад 70% учнів Нововолинського наукового ліцею – це діти з різних куточків Волинської області. Решта – з міської територіальної громади.

Своїми силами у закладі обладнали два укриття. Одне під навчальним корпусом на 250 осіб, інше - під гуртожитком на 150 осіб. Завершуємо обладнання укриттів двоярусними металевими ліжками, для цього залучили кошти спонсорів, адже у нас працює правило: у випадку повітряних тривог усі діти спускаються в укриття, і вдень і вночі.

- Чи підтримує заклад обласна влада?

- Так, Волинська обласна рада неодноразово виділяла кошти для Нововолинського наукового ліцею. У 2021 році ми отримали 2 млн 90 тисяч гривень на капітальний ремонт санвузлів гуртожитку, у якому мешкають наші учні. Також 168 тисяч гривень було виділено на придбання комп'ютерної техніки. У 2023 році Нововолинським науковим ліцеєм реалізований проєкт з поточного ремонту внутрішніх електричних мереж гуртожитку на загальну суму 2837,3 тис. грн. коштів обласного бюджету. Проведена заміна увідно-розподільчих пристроїв, щитів, електромереж, автоматів, вимикачів, розеток, світильників. Влаштоване аварійне освітлення, яке працює від акумуляторних батарей. Також влаштоване резервне живлення гуртожитку та їдальні, а саме: встановлений дизельний генератор потужністю 80 кВА (64 кВт).

- Інно Петрівно, ще до роботи у Нововолинському ліцеї ви зробили багато хороших справ для Іваничівської та Нововолинської громади з допомогою грантових проєктів та співпраці з закордонними фондами. Розкажіть коротко про ваш досвід.

- Початок моє активної громадської діяльності у цій сфері припадає на далекий 2006 рік. До Помаранчевої революції я жила і працювала у Німеччині. Тож мені було значно легше налагодити співпрацю з німецькими партнерами. У 2011 році пожежний загін Іваничівської громади отримав авто для боротьби з пожежами. У 2023 році ще дві пожежні автівки прибули на Волинь. З 2017 року на теренах Іваничівської громади підписана угода про партнерство між німецьким містом Ерцхаузен та селищем Іваничі. Ця співпраця триває багато років. Останні роки були особливо плідні для Іваничівської громади. Вдалося придбати апарат УЗД для Іваничівської лікарні та шкільне обладнання, а також спецтехніку для місцевого комунального підприємства: багатопрофільний трактор, пасажирський бус та авто з відкритим кузовом. До проєкту грантової співпраці вдалося долучити Нововолинську міську громаду. Завдяки місту Ноймюнстер вона вже отримала трактор, спецтехніку для різноманітних господарських робіт, а також пасажирський бус, який буде переданий Нововолинському науковому ліцею. Така співпраця корисна для жителів всього району.

- А скільки вдалося залучити грантових коштів у Нововолинський науковий ліцей?

- Для поліпшення матеріально-технічної бази наукового ліцею вдалося залучити до 1 мільйона гривень грантових коштів і допомоги від меценатів. Отримали нові крісла, шкільні дошки, спортінвентар та багато інших необхідних для функціонування навчального закладу обладнання та матеріалів. Для покращення умов перебування в укритті за кошти Швейцарської благодійної організації «Українці в Берні» та за сприянням Іваничівського районного благодійного фонду «Незабудка» в укриття гуртожитку придбані двоярусні металеві ліжка в кількості 25 штук на загальну суму 128,5 тис. гривень. Плануємо і надалі працювати у цьому напрямку.

- Також ви є головою фракції ВО «Свобода» у Володимирській районній раді. Розкажіть про її роботу.

- У нашій фракції працює п'ять депутатів. На останніх виборах ми отримали понад 10% голосів виборців. Один із членів фракції Віктор Вілентко зараз перебуває у лавах Збройних Сил з 2014-го року та захищає незалежність України у боротьбі з російськими загарбниками. Політична сила активно бере участь у роботі районної ради.

В основі нашої діяльності – програмні засади ВО "Свобода". Ми відстоюємо інтереси громади та національні інтереси загалом. Підтримуємо процеси дерусифікації, декомунізації, позбавлення права на користування ділянок московською церквою у районі. Порушуємо питання транспортного сполучення населених пунктів та відкритості чиновників у роботі місцевого самоврядування. Працюємо у напрямку збереження історичної пам'яті. Зокрема, виступаємо за відновлення історичної пам’ятки місцевого значення Січовим Стрільцям у Володимирі. Звісно, потрібно розуміти, що роль і можливості районних рад після реформи місцевого самоврядування суттєво обмежені. Це ми враховуємо, плануючи свою діяльність.

- Що найбільше мотивує вас у повсякденній трудовій діяльності?

- Основна наша мотивація – діти. Вони – головні у ліцеї. Усі решта працюють для створення комфортного безпечного освітнього середовища, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів. Якісна освіта - це найкраща інвестиція у розбудову майбутнього країни. Але усі наші досягнення – це клопітка щоденна праця. Звісно, ми прагнемо більшого. Наша мета та обов’язок – виховати покоління свідомих, патріотичних, всебічно розвинутих особистостей, готових до виконання громадянського та конституційного обов’язку, які глибоко розуміють історію свого народу, його національної ідентичності та самобутності, які виведуть Україну на нові рубежі розвитку, і вона займе гідне місце у світі.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити