image
 |  83 3 Липня 2023 | 20:31

Іноземні валюти: факти, які варто знати

Кажуть, що зберігати гроші в гривні — погана ідея, адже вона схильна до інфляції, та й у світі далеко не всюди приймається. Натомість експерти радять конвертувати в іноземну валюту, наприклад, долар, євро або фунт стерлінгів. Перш ніж здійснити обмін, варто дізнатись, як взагалі влаштований валютний ринок та як вигідно обміняти гривню.

Курс валют змінюється щодня

Кожного дня, а інколи й кілька разів на день на міжнародному валютному ринку курс валют змінюється: на це впливає попит і пропозиція, а також Нацбанки країн, які то купують, то продають валюту для «згладження» валютних коливань. Наприклад, ще вчора курс продажу долара становив 40,87 грн за 1 долар, а сьогодні — вже 40,95 грн. Саме тому за цими змінами потрібно спостерігати, щоб не придбати валюту задорого або продати задешево.

Актуальний курс валют знайдете на сайті Ідея Банк: тут окремо представлені готівкові та карткові котирування. На сайті також доступний конвертер валют, який дає змогу розрахувати потрібну суму всього за кілька секунд. У банку зможете придбати валюту як онлайн, так і офлайн у касі.

Долар та євро — найстійкіші валюти

Не дарма такі популярні: саме вони визнані найстійкішими та найрозповсюдженішими. 62% резервів країн номіновані в доларі, ще 20% — у євро. Що це означає? Кошти інвестовані в долар або євро, не «з’їсть» інфляція (дуже повільний темп), їх можна буде швидко конвертувати на інші валюти в більшості країн, а самі вони ще не скоро зникнуть зі світового ринку.

Водночас різні експерти та видання, попри офіційні дані, складають власні рейтинги, де долар займає далеко не перше місце. Наприклад, у рейтингу найстабільніших валют за даними FXSSI лідирує швейцарський франк, на другому місці розташовується японська єна, а ось євро та долар займають п'яте та сьоме місця.

Банки та обмінники зароблять на спреді

Спред — це різниця між цінами купівлі та продажу тієї чи іншої валюти. Саме вона дозволяє банкам та обмінним пунктам заробляти: наприклад, придбавши долар по 40,87 грн та продавши його по 40,95 грн, установа заробляє 8 копійок на кожному доларі. Чим більший спред, тим більше ринок «лихоманить» (курс такої валюти є нестабільним), чим менший він, тим ліквіднішою є валюта. Для пари долар/гривня нормальним є спред до 10-15 копійок, а високим — значення понад 50 копійок (наприклад, в серпні 2023-го спред становив подекуди понад 1 грн).

Як використовувати ці дані? По-перше, уникати обмінників, де спред є зависоким (від 15 копійок для долара). По-друге, слідкувати за ситуацією на ринку та утримуватись від обміну в період, коли спред вище середнього. По-третє, обирати стійкі та ліквідні валюти, спред в яких завжди помірний.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити