image
 |  0 28 Квітня 2021 | 21:00

Історичну садибу в центрі Луцька таки зносять. Власник хоче збудувати приватний будинок (ФОТО, ВІДЕО)

У Луцьку завершують демонтаж будинку на Ярощука, 12. Розбирали стіни тут 28 квітня, а напередодні працівники демонтували вікна і дах. Приміщення перебуває у приватній власності.

Будівлю мали намір віднести до об’єктів культурної спадщини, проте зробити це так і не вдалося, – розповів Суспільному очільник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

Садибу продали з міської комунальної власності в січні 2001 року за 150 тисяч гривень, – розповідала раніше Суспільному начальниця відділу управління майном міської комунальної власності Луцької міськради Алла Грабко. Власником ділянки є ТзОВ "Фреш Трейд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька зносять історичну віллу, в якій мешкав президент міста (ФОТО)

"Історична та культурна цінність садиби полягає в тому, що об'єкт цікавий з архітектурної точки зору і пов'язаний із життям відомих осіб в обласному центрі Волині 1920-х років", – каже Олександр Котис. З його слів, подібних садиб у Луцьку – шість, чотири з яких не мають статусу об'єкту, що охороняється.

Цьогоріч 27 об'єктів, зокрема і садибу на Ярощука, представники міськради просили віднести до переліку об'єктів культурної спадщини, але на засіданні комісії 17 березня запит відкликали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо, хто є власником землі, на якій зносять історичний будинок на Ярощука у Луцьку

Перед засіданням члени консультативної ради отримали лист від департаменту культури Луцької міськради, яким просили зняти це питання з розгляду, оскільки питання потребує доопрацювання. Як розповів кореспондентам головний спеціаліст управління культури з питань релігії, національностей ОДА Петро Ходань, без відповідача, власника будинку, питання не розглядали.

Лист, у якому просили зняти з розгляду питання віднесення будівлі до переліку об'єктів культурної спадщини, підписав Олександр Котис. Ситуацію коментує так: "Із незалежних від відділу причин питання зняли з порядку денного і воно фактично не відбулося". Зі слів посадовця, представники власника повідомили про намір збудувати на тій території приватний будинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька викрали годинників на понад мільйон гривень

Що буде на місці демонтованої будівлі редакція звернулася за коментарем до ТзОВ "Фреш Трейд". Телефон, що вказаний на платформі Youcontrol, не відповідав. Редакція готова озвучити позицію власника ділянки. Для цього пропонуємо вийти на зв'язок із редакцією.

Нагадаємо, у 2018 році небайдужі лучани просили врятувати історичну садибу у стилі необароко. Будинок не отримав статусу пам’ятки культурної спадщини місцевого значення. Впродовж декількох років у будівлі збиралася безхатьки. Колись, за Польщі, добротний маєток належав родині луцьких підприємців Кронштейнів, а у 60-х роках минулого століття тут жив перший секретар обкому партії Федір Калита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький автопарк поповнили нові зручні автобуси (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити