image
 |  11 14 Листопада 2020 | 20:29

Історія про перший спеціалізований державний банк Польщі, який діяв у Луцьку

Рівно 90 років тому, восени 1930 року у Луцьку було презентовано нове стильне приміщення Відділення Польського державного сільськогосподарського банку (Bank Rolny). Більшість лучан знають цю будівля під назвою Будинок офіцерів.

Про це пише Район історія.

Проте діяти «рольний» банк у Луцьку почав раніше. З історії відомо, що Польський державний сільськогосподарський банк у 1919 році став першим спеціалізованим державним банком Польської держави.

Інші назви цієї установи «Сільський банк», «Земельний банк». Серед головних завдань установи було перш за все виділення кредитів землевласникам. Також банк надавав фінансову допомогу в реалізації аграрної реформи.

Перші відділення банку в тогочасній Польщі з’явились у таких містах, як Познань, Львів, та Вільно. В Луцьку відділення банку було відкрито у 1927 році.

Вдалось віднайти унікальні світлини з відкриття, яке відбулось весною 1927 року. Усі фото зроблені біля першої будівлі банку, яка розташовувалась по сучасній адресі вулиці Винниченка, 15 ( нині приміщення Прокуратура Волинської області).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центральний ринок Луцька працюватиме в суботу та неділю

Варто сказати, що 1927 року в будівлі була Луцька українська гімназія, яку називали школою української інтелігенції Волині. В 1927 році гімназія перейшла у приміщення по сучасній вулиці Богдана Хмельницького.

На фото відкриття 1927 року бачимо працівників банку, місцеву владу та духовенство. В ті часи користувачами луцького банку були мешканці Волинського та Польського воєводств.

Окрім того на базі банку систематично проводили курси для працівників банківської сфери та касирів.

Нове приміщення банку в Луцьку (відоме, як Будинок офіцерів) складалось з двох об’єктів – банку та житлового будинку для його працівників.

Відомо ім’я архітектора будівлі – це представник академічного класицизму Мар’ян Лялевич. Проект земельного банку в Луцьку був складений у 1928 році, а відкрили новеньке приміщення восени 1930 року.

Директором банку був Антоні Донау-Шпліндер. Він також був президентом веслярського товариства міста Луцька.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити