image
 |  9 17 Вересня 2022 | 22:31

Історія сторічного фото зробленого на вулицях Володимира

Вдалося віднайти імена людей з одного фото початку ХХ століття, яке було зроблене на вулицях Володимира.

Історію розповіла наукова співробітниця адміністрації ДІКЗ "Стародавній Володимир" Орися Вознюк.

Ми часто, гортаючи альбоми зі старими світлинами, задумуємося над тим, хто ж там зображений. Інколи нам щастить і на звороті фото є коротенький запис, але в більшості випадків таких записів не має. Хто ж застиг, посміхаючись до фотографа і чиї радісні очі споглядають на нас?

Сотні фотографій старого Володимира не мають підписів. Лише десь по знайомих обрисах будівлі можна впізнати ракурс з якого зроблене фото, але є й такі світлини де зображені люди, про долю яких ми нічого не знаємо.

Світлина на якій старша жінка з двома молодшими, очевидно доньками, біля костелу Іоакима та Анни, блукає в Інтернеті доволі давно, лише буквально вчора вдалося натрапити на інформацію, яка проливає світло і відкиває нам імена цих трьох героїнь.

На фото зображені Францішка Базгір 1902 року народження та її доньки Ядвіга Герасимович (1923-2006) та Зофія Качмарська (1927 рік народження). Світлина зроблена у навесні 1940 року. Францішка була директоркою чотирикласної польської школи в селі Яковичі Володимирського повіту. Доля чоловіка Францішки - Юліана Луціана Базгіра є невідомою.

Під час Другої світової війни вона активно допомагала разом з доньками польському підпіллю. Деякий час Францішка Базгір проживала на квартирі у Ванди Вахновської-Скорупської - адвокатки, активної діячки підпілля і Армії Крайової. Францішка, побоюючись, що у селі Яковичі її родину можуть вбити, переїхала у Володимир восени 1941 року і працювала посудомийкою у ресторані Ванди "Paradais". З січня 1943 року ресторан був забраний німцями, як ресторан виключно "для німців". Ванда Скорупська почала співпрацювати з Раймундом Герасимовичем (як виявилося він одружився на Ядвізі дочці Францішки). Він був хіміком і керівником компанії, що проводила дизинфекції в німецьких приміщеннях, зокрема й казармах. Він часто бував у ресторані і підслухував розмови німецьких офіцерів, змальовував мапи військових об'єктів і передавав польському підпіллю.

Францішка з чоловіком Юліаном

Дочку Ядвігу мали відправити в Німеччину на примусові роботи. В березні 1943 року Ядвіга втекла з табору у Любліні і за порадою Ванди Скорупської, відшукала лікаря Скарбека який "дав" їй довідку, що вона має епілепсію і хвора на туберкульоз. В результаті Ядвігу повернули додому у Володимир. Пізніше вся родина переїхали у Польщу. Померла Францішка Базгір у 1974 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали унікальну ретро-світлину водної прогулянки Стирем у Луцьку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити