image
 |  34 12 Березня 2020 | 15:45

Іван Пікун: Порядність та високий рівень знань – запорука ділової репутації адвоката

Іван Пікун – адвокат з Луцька, який спеціалізується у сфері цивільного, кримінального та адміністративного права. Має досвід роботи як з фізичними, так і юридичними особами. Не боїться братися за складні справи. Серед його клієнтів – відомі підприємства та установи області, депутати, приватні особи. Високий фаховий рівень, глибоке знання законодавства, ділові якості, націленість на результат і повага до людей, - риси, притаманні нашому співрозмовнику.

- Іване Адамовичу, розкажіть, чому з-поміж інших юридичних спеціальностей обрали саме професію адвоката?

- Моя юридична кар’єра розпочалася у 2013 році, коли я закінчив Одеську юридичну академію. Після цього став працювати з однією будівельною компанією з Луцька. Одночасно викладав право у коледжі технологій бізнесу та права Східноєвропейського національного університету і паралельно виконував там посадові обов’язки юриста. Так тривало близько трьох років. Десь в той час до мене почали звертатися люди з різними проблемами, які стосувалися юридичної сфери. Тоді я ще не був адвокатом. Але це не заважало мені всіляко консультувати їх та допомагати складати різні процесуальні документи. Напевно це стало передумовою, на основі якої я прийняв для себе рішення стати адвокатом. У 2016 році успішно склав іспит, пройшов стажування та почав займатися адвокатською діяльністю.

Передусім мене спонукало обрати професію адвоката те, що вона пов’язана з допомогою людям у вирішенні складних життєвих обставин. Крім того, адвокатська практика – одна з найбільш різнопланових серед юридичних професій. Адвокат у своїй діяльності стикається з різними категоріями справ: цивільними, адміністративними, кримінальними. Цього не можна сказати, наприклад, про професію слідчого, який у своїй роботі обмежений кримінально-процесуальним законом.

- Якими рисами, на вашу думку, має володіти сучасний адвокат?

- Перш за все адвокат має бути порядним. Це – запорука його ділової репутації. Сучасний адвокат має бути обізнаним у законодавстві. Вміти відстояти свою позицію і довести, що вона є вірною. Бути цілеспрямованим і не цуратися самоосвіти. Навчатися все життя, слідкувати за змінами законодавства і вміти їх трактувати та застосовувати на практиці.

- В яких галузях права надаєте адвокатську допомогу клієнтам? З чим до вас звертаються люди?

- Правову допомогу надаю у різних галузях. Веду цивільні справи – розірвання шлюбу, поділ майна, виділ часток з майна, майнові спори, отримання спадку, сплата аліментів, стягнення заборгованостей. Нерідко є захисником обвинувачених у кримінальних правопорушеннях, в тому числі у корисливих злочинах і злочинах проти особи. Також представляю інтереси потерпілих у рамках кримінального провадження. Надаю адвокатську допомогу у адміністративних справах, які стосуються адміністративної відповідальності осіб.

- Чи працюєте ви з юридичними особами?

- Так, звичайно. Ще з початку адвокатської діяльності надаю послуги юридичним особам, громадським та ветеранським організаціям. Працював за договором юристом у Волинській обласній клінічній лікарні. Співпрацював з двома ОТГ, одна з яких знаходиться у Луцькому районі. Ця робота спрямована на супровід юридичної особи: забезпечення діяльності, проведення різних планових заходів (сесії в ОТГ, тощо). Також працюю з приватними фірмами, досить відомими у Луцьку, зокрема ТОВ «Аделін» та іншими.

- Назвіть найбільш знакові справи, з якими вам довелося стикатися у своїй діяльності

- Найбільше запам’яталися справи, які були першими у моїй кар’єрі адвоката. Серед них – справа про притягнення одного з відомих на Волині посадовців, наразі депутата обласної ради, до відповідальності за конфлікт інтересів під час голосування на сесії. Для мене було принциповим довести, що у діях особи відсутній склад правопорушення. Адже фактично ця справа була не стільки юридичною як політичною. Приїжджали люди з Києва з Генпрокуратури та управління захисту економіки, вручали протоколи. Але у суді нам вдалося довести нашу позицію і те, що у діях даної особи був відсутній склад адміністративного правопорушення. У моїй практиці були цікаві справи, які викликали резонанс у громадськості та журналістів, зокрема щодо неправомірної вигоди, розбійних нападів. Деякі з цих справ були у підсумку закриті.

- Що потрібно зробити в Україні для того, щоб права громадян захищалися більш ефективно?

- У першу чергу потрібно вдосконалювати законодавство. Також варто працювати над тим, аби судді були дійсно незалежними. З одного боку, судді, принаймні у нас на Волині, є професіоналами. У тих справах, в яких я був у ролі захисника чи представника інтересів осіб, в мене не виникало претензій до роботи суддів. Але є питання щодо їх незалежності. Коли в Україні буде дійсно незалежним суд, тоді захист прав та інтересів громадян відбуватиметься на вищому рівні. Звісно необхідно проводити освітню роботу з громадянами, а органам державної влади та місцевого самоврядування зусилля спрямовувати на покращення обізнаності людей щодо своїх прав.

- Як звучить ваше життєве кредо?

- Стався до людей так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе.

- Чим ви займаєтеся у вільний час?

- Полюбляю риболовлю. Вона дозволяє відволіктися від буденних справ, відпочити. Також серед моїх хобі – гра у більярд. З моїм кумом, теж адвокатом – Віталієм Філюком, неодноразово влаштовуємо турніри між собою.

- Де знаходиться ваш офіс і як можна з вами сконтактуватися?

- Я працюю у місті Луцьку. Мій офіс знаходиться за адресою: вулиця Євгена Сверстюка, 1, офіс 209. Щоб сконтактуватися зі мною, можна зателефонувати за номером: 095 6149949.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити