image
 |  0 21 Лютого 2019 | 18:16

Іваничівський голова Федір Войтюк видав «документ», яким заборонив передвиборчу агітацію

Іваничівський селищний голова Федір Войтюк вніс зміни до розпорядження «Про визначення місць розміщення матеріалів передвиборчої агітації», яким заборонив проведення передвиборчої агітації на території Іваничівської ОТГ.

Відповідне розпорядження від 20 лютого 2019 року розміщене на офіційному сайті Іваничівської селищної ради.

Підписавши такий скандальний «документ», Іваничівський селищний голова Федір Войтюк фактично перебрав на себе функції не лише законотворця, а й Верховного та Конституційного судів.

Зокрема, п. 3 цього розпорядження викладений у редакції, яке суперечить виборчому законодавству і фактично унеможливлює вільне ведення передвиборчої агітації.

Цитуємо «документ»:

«3. Заборонити суб’єктам виборчого процесу розміщувати агітаційні палатки на пішохідних доріжках, тротуарах, площах та самовільно розклеювати різні оголошення, листівки, робити написи на стінах, електричних опорах, деревах, тощо».

Що це означає? А те, що цей «документ» забороняє суб’єктам виборчого процесу вільно розклеювати агітаційну продукцію без якихось додаткових дозволів чи погоджень місцевої влади. Згідно з цим пунктом розпорядження, вільне ведення передвиборчої агітації вважатиметься самовільним, тобто таким, яке потрапляє під заборону цього «документу».

Нагадаємо, що суб'єктами виборчого процесу є: 1) виборець; 2) виборча комісія; 3) кандидат на пост Президента України; 4) партія, яка висунула кандидата на пост Президента України.

Виходить, що відтепер, за логікою Іваничівського селищного голови Федора Войтюка, всі кандидати у Президенти та виборчі комісії не зможуть «самовільно» розмістити жодного оголошення! Тож, напевно, змушені будуть ходити з «чолобитною» до селищного голови…

У цьому ж розпорядженні міститься також заборона на розміщення агітаційних наметів. Цим самим селищний голова фактично заперечує конституційне право громадян.

Нагадаємо також, що, відповідно до ч. 1 ст. 39 Конституції України, громадяни мають право збиратися мирно, без зброї, і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Очевидно, голова Іваничівської селищної ради перейняв на себе функції судді, адже обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом, відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку, – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. Цікаво, чим тоді керувався Федір Войтюк, підписуючи таке розпорядження?

У зв’язку з цим «ВолиньUА» нагадує, що перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, поєднані з обманом або примушуванням караються в порядку передбаченому ст. 157 ККУ. Цією ж статтею передбачено й відповідальність за втручання службової особи з використанням службового становища у здійснення виборчою комісією повноважень, установлених законом, вчинене шляхом незаконної вимоги чи вказівки.

Залишається сподіватися, що правоохоронці звернуть на цей кричущий факт достатню увагу і дадуть адекватну правову оцінку таким діям посадовця органу місцевого самоврядування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити