image
 |  7 19 Березня 2023 | 18:24

Капуста по 80 гривень: на луцькому ринку подорожчали овочі

Цибуля за ціною золота – таке порівняння можна почути серед покупців у торгових рядах на одному з луцьких ринків. Люди щиро дивуються, як цей завжди доступний овоч міг так різко підскочити в ціні.

Разом із цибулею у вартості додали капуста та морква, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нині за кілограм цибулі на луцькому ринку в середньому потрібно заплатити 50-55 гривень за кілограм, у супермаркетах – навіть 70 гривень за кілограм. Ще рік тому, пригадують продавці, в цю пору цибуля коштувала максимум 15-20 гривень.

Цей овоч, як і капусту та часник, переважно везуть з-за кордону.

«Я чула, що в Одесі цибуля по 80 гривень. Я ніколи таких цін на цибулю не бачила... Війна. Все розбили, нічого не садять. Мусимо платити», – говорить лучанка.

Істотно зросла у вартості й морква – до 35 гривень за кілограм. В одному з супермаркетів міста ціна на моркву становить 40 гривень. Здорожчала теж капуста – 20-25 гривень за кілограм; молода – 80 гривень.

Продавці нарікають: купівельна спроможність у людей знизилася,тому вони рідше відвідують ринок.

У чому ж причина такого істотного здорожчання зазвичай дешевих овочів? Голова Асоціації фермерів Волині Руслан Хомич пояснює: усе через повномасштабну війну. Раніше цибулю найбільшими партіями вирощували на Херсонщині, частина якої тимчасово окупована ворогом. Також зросла вартість міндобрив, пального, насіння.

«Продукції немає. Через це ціни ростуть. Люди відмовлялися сіяти. До того ж, розпочалася повномасштабна війна. Всі були налякані», – зазначає Руслан Хомич.

Як додає, ускладнює ситуацію ще й те, що державні банки сьогодні переважно відмовляють фермерам у кредитах.

«Зараз фермери просять кредити під овочеву кампанію, аби закупити якісне насіння. Багато хто їх не отримує, тому не буде купувати насіння й не буде сіяти. Поки не пізно мала би втрутитися держава й дати овочевим господарствам хоча би кредити, не допомогу, а кредити, щоб можна було закупити насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, витратні матеріали», – коментує Руслан Хомич.

Він прогнозує, що, найімовірніше, ціни на овочі зростатимуть надалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Камені-Каширському “волонтер" дурить людей

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити