image
 |  5 25 Квітня 2021 | 15:18

Карантин не зупиняє: біля центрального собору Луцька – сотні лучан освячують вербову лозу (ФОТО)

Сотні лучан зібралися поблизу Свято-Троїцького кафедрального собору, аби здійснити головний обряд Вербниці – освятити вербову лозу.

Про це повідомляє власкор ВолиньUA.

Сьогодні, 25 квітня, християни східного обряду відзначають Вербну неділю, яка припадає за сім днів до Великодня та розпочинає Страсний тиждень. У цей день християни відзначають вхід Ісуса Христа у Єрусалим. За біблійними переказами, зустрічаючи його, люди встеляли дорогу пальмовим гіллям. У православній традиції пальму замінили вербою.

У народі вірять, що освячена верба має цілющі властивості. Тому після освячення гілок лози люди злегка б'ють ними одне одного зі словами: «Не я б'ю, верба б'є, за тиждень – Великдень».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У церкву – по одному: через ковід у Погуляйка закликають на Великдень не йти до храмів сім'ями

Лучани також не забувають дотримуватися християнських традицій. В очікуванні освячення вербових гілочок містяни заповнили не тільки територію Свято-Троїцього собору – черга простягнулася аж до Театрального майдану.

На самій площі утворився ярмарок декоративних виробів. Це – і вишиванки, і рушники, і скриньки, і різноманітні обереги тощо.

Кожен мав можливість придбати вербу, ціна якої – від 10 гривень і вище.

Освячувати вербу у центральному Свято-Троїцькому соборі Луцька обіцяють до 16:30 год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній розповів, як працюватимуть храми на Великдень в умовах карантину

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити