image
 |  0 14 Червня 2023 | 11:17

Київська компанія допомагала росіянам будувати АЕС за кордоном

Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування.

Монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій допомагав підсанкційному Росатому будувати п'ять АЕС у різних країнах, повідомила 14 червня пресслужба СБУ, - пише ВолиньUA.

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

"До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві. Основним замовником була російська державна корпорація Росатом, яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на атомних електростанціях у різних країнах світу. Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і запровадження санкцій проти Росатому", ‒ ідеться у повідомленні.

Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні іноземні фірми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія вдарила ракетами по Краматорську й Костянтинівці: є загиблі й поранені

При виїзді з України товар "переоформлювали" на фактичних отримувачів – підконтрольні Росатому компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав за новим маршрутом.

"Сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники Росатому здійснювали у режимі онлайн. Від початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь РФ на суму близько 42 млн грн", ‒ звітує відомство.

Слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру. Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп'ютерну техніку і засоби зв'язку з доказами незаконної діяльності. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути до відповідальності інших учасників оборудки.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити