image
 |  4 2 Березня 2018 | 08:10

Клімкін запропонував Польщі заборонити Пілсудського і Армію Крайову

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про готовність України визнати злочини проти поляків, але наполіг, що Польща має зробити аналогічний крок.
Про це 02 березня 2018 року повідомляє сайт «Європейська правда».
Про це міністр написав у статті для видання «Збруч».
Клімкін наголосив, що засуджує всі злочини, вчинені в ході українсько-польських конфліктів протягом Другої світової війни та після неї - і ті, що спрямовані проти українців, і ті, що проти поляків. Але сьогодні польська сторона намагається поставити знак рівності між національно-визвольною боротьбою українців і злочинами проти цивільного польського населення, наголосив міністр.
У принципі в такий спосіб можна дискредитувати будь-який визвольний рух. Але й для таких ситуацій цивілізована Європа давно знайшла відповідь: кожен злочин індивідуальний і має своїх виконавців, які й повинні нести за нього відповідальність, - написав міністр.

На переконання Клімкіна, приписування злочину усій нації чи всьому визвольному рухові є неприпустимою пропагандистською маніпуляцією.
Якщо ж деякі польські політики й далі наполягатимуть на забороні в Україні Степана Бандери й УПА, то за принципом «почни з себе» вони б передусім мали заборонити Юзефа Пілсудського з його жорстокою «пацифікацією» українців Галичини, а також Армію Крайову, чиї загони здійснювали криваві каральні акції проти українських сіл, - зауважив глава МЗС.

Прикладом злочинів Армії Крайової та місцевої польської самооборони міністр назвав трагедію українського села Павлокома, в якому в 1945 під командою поручника Юзефа Бісса було розстріляно 366 українців.
І таких сіл було не одне й не десять. То що будемо робити з Армією Крайовою?, - запитує міністр.
Ми готові визнати й засудити злочини, вчинені проти поляків, але й Польща повинна зробити те ж саме щодо злочинів проти українців. Поки що ж вона свідомо демонструє виразно однобоке бачення: українську сторону протистояння змальовує виключно чорними фарбами, а польську представляє як «білу і пухнасту», - додав глава МЗС.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити