image
 |  5 28 Січня 2021 | 12:01

Книга-виклик: у Луцьку презентували дослідження «Волинь'43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті» (ФОТО)

Авторську книгу-дослідження "Волинь'43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті" представила доктор історичних наук, професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки Оксана Каліщук.

Презентація видання відбулася 27 січня у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

Як розповіла науковця Суспільному, опрацювала тисячі документів і видань на тему українсько-польських відносин у період Другої світової війни. З її слів, лише список бібліографії з цієї теми, який запропонувала професорка у книзі, становить 3 000 позицій. Каже: так само промовисті додатки та зібрані офіційні документи з цієї проблематики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЛНР» торгувала з українськими підприємствами транзитом через Росію

Тираж книги – 100 примірників. Оксана Каліщук зазначила, що навіть такі стратегічні теми не дофінансовуються. Науковці та історики з Луцька, Рівного та Львова завітали на презентацію книги-дослідження. Серед них – наукові редактори книги Микола Литвин та Надія Халак.

Доктор історичних наук, завідувач Центру дослідження україно-польських відносин НАН України Микола Литвин розповів, що тема українсько-польського військово-політичного протиборства має регіональний характер. Каже: у Польщі ця проблематика висвітлюється в науковій та суспільно-політичній періодиці.

Секретар Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського Надія Халак розповіла, що книга Оксани Каліщук зараз на часі, адже академічні середовища України та Польщі працюють окремо. З її слів, у цьому випадку між академіками необхідна дискусія.

Своє фундаментальне історіографічне дослідження «Волинь 43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті» його автор Оксана Каліщук під час презентації назвала книгою-викликом.

"Виклик кинуто! Дякую професорці Оксані Каліщук за грунтовне дослідження, яке вона називає викликом усталеній науковій та мистецько-культурній інтелектуальній думці, сформованій значною мірою під впливом міфологізації польської історіографії. Її видання - потужна зброя для розвінчування польських міфів про події 1943 року на Волині, яку польські ідеологи та окремі політики нав'язують світу. Україна отримала ще одну фундаментальну цеглинку в ідеологічній та інформаційній війні проти нашої історії та національно-визвольної боротьби минулого століття", - прокоментував подію учасник презентації, депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вова, пора на стадіон!»: у Києві відбувається протестна хода ФОПів (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити