image
 |  2 6 Травня 2018 | 16:33

Коко Шанель додавала до парфумів нутрощі кашалота

5 травня 1921 року кутюр'є Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми Chanel N°5. Новинка стала лідером продажів у світі.


На початку 1920-х французькиа модельєрка Коко Шанель (1883–1971) зустрічалася з Дмитром Романовим із родини російського імператора Миколи ІІ. Той знайомить її з колишнім парфумером імператора Ернестом Бо. За легендою, Коко попросила Бо створити аромат, який "пахне жінкою". Він експериментував з альдегідами - синтетичними квітковими запахами. Парфумер представив мадемуазель Шанель на вибір десять ароматів, з яких вона вибрала п'ятий - так і вирішили назвати парфум. До того ж, це було улюблене числом Коко Шанель.


Понад 80 ароматів поєднано у парфумах Chanel N°5. Зокрема, бергамот, лимон, ірис, корінь фіалки, жасмин, конвалія, троянда, смолеподібна речовина амбра з кишківника та шлунка кашалота, сандалове дерево, кущ пачулі, мускус, ваніль, дубовий мох. Та головну роль відіграють штучні сполуки – альдегіди. Завдяки ним запах такий міцний, що вистачає краплі парфумів.


Революційним став не тільки аромат, але і його презентація. Вперше в історії будинок Шанель зробив акцент не на флаконі, а на його вмісті. Коко запропонувала простий флакон у формі паралелепіпеда, що дозволяв милуватися золотою рідиною. У продаж парфуми випустили не відразу. Спочатку Коко подарувала по флакону своїм подругам віп-персонам.


Звістка про новий аромат миттю розлетілася по Парижу і незабаром утворився таємний клуб любительок Chanel №5. А коли ж флакони пішли в продаж, рекламувати їх практично не було сенсу - вони вже були популярними. За вікову історію Chanel №5 рекламували багато зірок першої величини. Спочатку їх представляла сама Коко Шанель, далі обличчям легендарного парфуму ставали актриси Катрін Деньов, Кендіс Берген, Сьюзі Паркер, Елі Макгроу, Лорен Хаттон, Ніколь Кідман, Одрі Тоту.


Хоча найкращою рекламою на всі часи багато хто вважає слова Мерилін Монро. У своєму інтерв'ю в 1954 році актриса сказала, що, коли вона лягає спати, на ній нічого немає окрім кілька крапель улюбленого парфуму. Її відповідь миттєво облетіла світ, а згодом став слоганом рекламної кампанії парфумів - "кілька крапель Chanel №5". Коко заробила на парфумах $15 млн. Частину грошей перевела на рахунок Романова у швейцарському банку. Але заміж за нього не вийшла. Вважала, що не зможе поєднати роботу й сім'ю.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити