image
 |  13 3 Квітня 2023 | 22:31

Коли хочу, тоді і їду: у селі на Волині люди нарікають на перевізника

«Чому транспорт за маршрутом Житнівка—Камінь-Каширський виходить в рейс лише три рази на тиждень?», — запитують у соцмережах потенційні пасажири. Люди висловлюють нерозуміння такої ситуації, бо не вірять у нерентабельність перевезення. Мовляв, у ті дні, коли автобус їде, він уже з пів дороги настільки переповнений, що у наступних населених пунктах просто не зупиняється.

Про це пише газета Полісся.

Зауважимо, що транспорт за розкладом цим маршрутом має курсувати щодня: відправка з Камення-Каширського о 6:30 та о 13:15. Але, як зазначають селяни, їздить він лише у вівторок, четвер та п’ятницю і то деякого рейсу навіть у дні виїзду можуть не дочекатися.

«Простояти на зупинці, чекаючи попутний транспорт, — ще та перспектива. Негода може бути не найгіршим випробуванням у порівнянні з тим, що в результаті так і не вдасться зупинити випадкове авто та доїхати у важливих невідкладних справах», — зауважують пасажири, апелюючи до совісті перевізника.

Проте перевізник, вочевидь, думає, що в наш час проблеми «не було чим доїхати» не може існувати: кількість автомобілів у жителів громади зростає, соцмережі, мобільний зв’язок дозволяють домовитися про поїздку. Тільки от як щодо зобов’язань, які він повинен виконувати?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проблемна вулиця: у Луцьку припарковані авто блокують доїзд (ФОТО)

А тут, виявляється, особливо нічим стимулювати. Відповідно до законодавства, найгірше, чим можна покарати за невиконання домовленостей, — їх розірванням. Цього ж підприємець не боїться, бо маршрут цей вважає нерентабельним.

— Взагалі угода на перевезення за маршрутом «Камінь-Каширський—Житнівка, Камінь-Каширський—Гута-Боровенська», що була укладена із перевізником Юрієм Ратнюком ще Камінь-Каширською РДА, за кілька тижнів втратить чинність. У квітні термін дії її спливає. Пояснюючи, чому автобус не виходить у рейс згідно із заявленим розкладом руху, власник маршруту зазначає, що поїздки є збитковими. Відтак після завершення угоди продовжувати її Юрій Ратнюк не бажає, — прокоментував перший заступник голови Камінь-Каширської РВА Олександр Михалік.

А клопотатися про пошук нового перевізника на маршрут, про який ведеться мова, за словами посадовця, тепер буде не районна влада. Питання регулярних перевезень в межах громад перейшло до компетенції міських, селищних, сільських рад. Тож чи їздитиме маршрутний транспорт до Житнівки й коли, ймовірно, невдовзі знову будемо обговорювати, але вже зі спеціалістами Камінь-Каширської міської ради. Бо питання свою актуальність навряд чи втратить: децентралізація відбулася, щоб найменші, найвіддаленіші села почали розвиватися, а відсутність маршрутного транспорту може посилити депресивність населених пунктів, жителі яких внаслідок цього почуваються «відрізаними від цивілізації».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити