image
 |  7 8 Січня 2022 | 14:21

Коли росіяни у вашому домі, їх важко змусити піти, – Держсекретар США про Казахстан

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США не порівнюють ситуації в Україні та Казахстані, проте застеріг від того, що росіян може бути складно змусити піти.

Як повідомляє CNN, Блінкен заявив, що США, як і раніше, "дуже стурбовані надзвичайним станом" у Казахстані, і мають питання щодо запиту країни про надання миротворчих сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

"Мені здається, що казахстанська влада та уряд здатні належним чином реагувати на протести, поважаючи права протестувальників і при цьому підтримувати закон і порядок… Тому незрозуміло, чому вони відчувають потребу в будь-якій допомозі ззовні", - йдеться в повідомленні.

Блінкен висловив сподівання, що уряд Казахстану вирішить "фундаментально-економічні та політичні" проблеми, які, за його словами, призвели до протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський депутат закликав ґвалтувати казахських жінок

За словами Держсекретаря, США не порівнюють те, що відбувається в Україні та Казахстані.

"Один із уроків недавньої історії полягає в тому, що коли росіяни перебувають у вашому домі, іноді дуже важко змусити їх піти", - додав Блінкен.

Передісторія від "УП":

З 2 січня в Казахстані тривають протести. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала "антитерористичну операцію". Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами". Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також про такий намір заявила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила "порядок". Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

За останніми даними МВС Казахстану, в ході протестів у країні було затримано понад 3800 людей, 26 протестувальників убито та 26 – поранено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС Казахстану: затримано майже 4,5 тисячі людей, серед них – іноземці

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити