image
 |  95 16 Лютого 2024 | 16:16

Коли Україна може отримати винищувачі Gripen

Рішення про передачу Швецією винищувачів Gripen Україні залежить від того, чи стане країна членом НАТО.

Таку позицію висловив міністр оборони Швеції Поль Джонсон. Про це він сказав в інтерв'ю 24 Каналу.

"Так, ми сказали, що ми зможемо прийняти рішення. Але це буде залежати від того, чи станемо ми союзником НАТО, тому що тоді на нас поширюється дія статті 5, а також спільного оборонного планування НАТО. Тому ми сказали, що після цього зможемо розглянути це питання, але це також залежатиме від співпраці з іншими країнами. Як ви знаєте, компоненти системи Gripen виробляються й у багатьох інших країнах", - сказав Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іспанія на "Рамштайні" оголосила про надання Україні бронетранспортерів М113

За його словами, Швеція бере участь в коаліції з виробництва винищувачів і постійно думає про те, як можна зробити найкращий внесок у цю справу.

"Однак, життєво важливо, щоб Україна отримала сильні військово-повітряні сили та щоб у них були винищувачі четвертого покоління. Тому ми також розглядаємо, що ми можемо зробити, наприклад, для фінансування, коли мова йде про коаліцію винищувачів, що ми можемо зробити для навчання і так далі", - наголосив Джонсон.

Раніше повідомлялось, що в Україні шведські багатоцільові винищувачі JAS 39 Gripen від Saab розглядають як другий тип літака після американських F-16.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити