image
 |  9 10 Серпня 2022 | 13:13

Комісія Волиньради пропонує заборонити московський патріархат та повернути Печерську й Почаївську лавру

Комісія Волинської обласної ради підтримала проект звернення про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України.

Про це йшлося на засіданні комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією під головуванням Анатолія Вітіва (фракція ВО «Свобода»).

Зокрема, члени комісії одноголосно підтримали та рекомендували винести на найближчу сесію звернення Волинської облансої ради до Верховної Ради України, Ради національної безпеки та оборони України, начальника Волинської облансої військової адміністрації про заборону Української православної церкви мосоквськог патріархату на території України.

«Для російської федерації, яка здійснює воєнну агресію проти України, Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП), як частина російської православної церкви (РПЦ), практично є останнім форпостом з підтримки держави – агресора. Діяльність Української православної церкви (московського патріархату) носить відвертий антидержавницький та антиукраїнський характер. Будучи структурним підрозділом Російської православної церкви, яка відома своїми давніми стосунками з російськими спецслужбами, ця релігійна організація послідовно провадить розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для релігійного протистояння в українському суспільстві та невпинно розповідаючи всім навкруги про жахливу міжрелігійну ситуацію в Україні. росія цинічно використовує УПЦ МП, її священнослужителів і вірян (які часто самі цього до кінця не усвідомлюють) як майданчик для пропагування ідей і наративів «руского міра», - йдеться у документі.

«Визнаючи це, частина священників УПЦ МП на Волині поставили свої підписи під зверненням з вимогою засудити дії кіріла силою міжнародного церковного трибуналу. Однак, керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати підпорядкування центру в москві, що прямо загрожує національній безпеці України. Представники УПЦ МП усіляко уникають засудження російської агресії проти України і подекуди вчиняють такі колаборантські дії: співпраця з росією на окупованих територіях, допомога військовим формуванням агресора, постачання окупантам інформації, ресурсів тощо. Це свідчить про те, що духовенство УПЦ МП, у своїй масі, не покаялося. Глибоко в душі вони залишаються вірними кремлю», - наголошують у зверненні.

Зокрема, депутати вимагають:

  • прийняти Закон про заборону діяльності УПЦ МП в Україні;
  • ініціювати розслідування діяльності УПЦ МП, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності;
  • здійснити повернення українському народу таких українських релігійних святинь, як Свято-Успенська Києво-Печерська лавра та Свято-Успенська Почаївська лавра.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити