image
 |  4 1 Грудня 2020 | 19:51

Космічний зонд «Чан'є-5» успішно сів на Місяць для унікальної місії (ВІДЕО)

У вівторок, 1 грудня, модуль автоматичної станції «Чан'є-5» (Китай) успішно сів на поверхню Місяця, щоб зібрати та доставити на Землю зразки геологічної породи і ґрунту.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це з посиланням на Національне космічне управління КНР (CNSA) повідомив телеканал CGTN.

Примісячення сталося в районі піку Рюмкер в Океані Бур у західній частині видимої сторони супутника.

Місія з доставки місячного ґрунту в разі успіху стане першою в історії китайської космонавтики та першою за 44 роки серед інших країн світу.

Планується, що після посадки «Чан'є-5» за 48 годин збере близько двох кілограмів зразків. У цей час орбітальний модуль станції з апаратом, що повернеться на Землю, буде перебувати в готовності до стикування.

Місія унікальна також через кількість зразків, які повинні зібрати для досліджень.

Так, радянська станція «Луна» в 1970-1976 роках доставила 326 г місячного ґрунту, а американські астронавти в 1969-72 роках за програмою «Аполлон» привезли для вчених 391 г породи.

Китайська автоматична станція важить близько 8,2 тонн. Вона складається з чотирьох модулів: призначених для посадки на Місяць, буріння поверхні на глибину до двох метрів і вилучення ґрунту, злітного модуля, який стартує з капсулою з вантажем і стикується з орбітальним модулем. Останній забере капсулу і відправиться до Землі.

Посадка апарату з капсулою на Землю планується 16-17 грудня на півночі Китаю.

Як писав OBOZREVATEL, запуск у космос важкої ракети-носія «Чанчжен-5» (Chang'e-5) з модулем «Чан'є-5» відбувя в Китаї 23 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні «пішов із молотка» десятий спиртзавод: покупець заплатив на гривню більше за конкурента

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити