image
 |  0 27 Липня 2018 | 08:52

Круглий стіл «Володимир, яким ми його пам’ятаємо» провели у заповіднику «Стародавній Володимир»

 26 липня адміністрація Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир» провела круглий стіл «Володимир, яким ми його пам'ятаємо. Людські долі», приурочений до 1030 річниці міста.
Про це інформує «ВолиньUA».
Це вже п’ятий захід, організований працівниками заповідника і п’ята книга з розповідями старожилів та жителів міста про Володимир, яким вони його пам’ятають. У книзі зібрані унікальні розповіді про місця та людей, будинки та храми, кав’ярні та магазини, фабрики та сквери, яких уже давно нема на сучасних вулицях міста.

Окрім книги, працівники заповідника, спільно з АТМ «Володимир» та театром «Різнобарв’я» зняли невеликий відео-ролик «Володимир, яким ми його пам’ятаємо. Історія про серце міста» у якому показано, як жили у Володимирі-Волинському в 20-30-х роках минулого століття.

З вітальним словом виступила заступник міського голови Лариса Кулікова, яка подякувала науковим співробітникам заповідника та учасникам круглого столу.
- Завдяки вашій клопіткій праці, ми відкриваємо історію про наше місто під іншим ракурсом. Приємно знаходити на сторінках книги цікаві незнойомі факти та розуміти, що це жива історія – не з «Вікіпедії» чи енциклопедії, а написана зі слів очевидців, які самі її пережили, - зауважила Лариса Кулікова.

На круглому столі жителі міста поділилися яскравими детелями зі свого минулого, розповіли про повоєннє дитинство, початок війни та тяжку відбудову. Зокрема, 92-річна жителька міста Мирослава Захарова (за національністю полька), з гордістю сказала, що не проміняла б  місто Володимир, на будь-яке інше місто світу.

Ольга Пелех – мешканка села Когильного, радо поділилася тим, що колись в далеких 60-х роках її гуцулку, радо прийняли на Волині. Все своє життя вона пропрацювала в галузі культури. Неодноразово організовувала концерти в місті та районі до дня Козацтва, обжинків та інших ювілейних дат. Є активісткою «Союзу Українок» і учасницею «Помаранчевої Революції».

Сергій Садовський подякував працівникам заповідника та побажав створити «Білу книгу».
Мешканець Володимира-Волинського, відомий композитор та музикант Сергій Шишкін висловив найщиріші побажання всім учасникам круглого столу та поділився враженнями від ретро-фільму:
- Нарешті я дочекався, що історія древнього міста Володимира, показана так цікаво. Я завжди говорив, що наше місто має великий потенціал і працівники заповідника це сьогодні нам усім показали. Я отримав велике задоволення від перегляду ролика і хочу сказати, що вже чекаю на його продовження в наступному році.

Директор ДІКЗ «Стародавній Володимир» пообіцяв, що робота над спогадами продовжуватиметься і, що з кожним роком на володимирчан чекають нові відкриття та ще більш цікаві проекти.



 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити