image
 |  4 12 Жовтня 2023 | 17:14

Курка чи яйце: вчені з'ясували, що було першим

Науковці нарешті з'ясували, що було першим: курка чи яйце.

Предки сучасних птахів та рептилій народжували живих дитинчат, а не відкладали яйця, тож першою все ж була курка, пише Daily Star.

"Дослідники Брістольського університету виявили, що види, які відкладають яйця, походять від тих, які раніше народжували дитинчат. Яйця відкладалися далекими предками динозаврів за мільйони років до появи перших курчат. Водночас вчені нещодавно встановили, що предки курки, можливо, взагалі не відкладали яйця", ‒ ідеться у повідомленні.

Науковці довгий час вважали, що відкладання яєць із твердою шкаралупою відіграло вирішальну роль в еволюції понад 300 млн років тому. Зокрема серед видів, відомих як амніоти, включаючи ссавців, ящірок, крокодилів та птахів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг запевнив, що Україна стане членом НАТО

Деякі яйцекладні види могли походити від предків, які були живородними.

"Ми можемо бути впевнені, що багато динозаврів відкладали яйця з твердою шкаралупою ще за часів еволюції. Наше дослідження не змінює цього, але змінює припущення про те, що яйце з твердою шкаралупою було дуже раннім явищем, яке стало ключем до успіху амніотів. Існувала більша різноманітність репродуктивних режимів, особливо здатність зберігати дитинчат за рахунок тривалого утримання ембріонів", ‒ зазначив професор Майкл Бентон.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити